„Istoria Rusiei”, predată în școlile din regiunea transnistreană. Chișinăul: „Un gest neprietenos”

Redacția Liber TV

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, dar și Ministerul Educației și Cercetării califică drept un „gest neprietenos” al Federației Ruse aducerea în regiunea transnistreană a Republicii  Moldova a 2500 de manuale despre istoria contemporană a Federației Ruse în care războiul din Ucraina este numit „operațiune de salvare de fasciști”, iar anexarea Crimeii – reintegrare teritorială.

Potrivit vicepremierului Nicu Popescu, ministru de externe,  regiunea transnistreană este parte a Republicii Moldova. Activitățile Federației Ruse în această regiune sunt neprietenoase, o bună parte din ele fiind și ilegale, inclusiv prezența militară rusă. Potrivit lui, situația creată demonstrează o sfidare și un gest neprietenesc inițiată de Federația Rusă față de cetățenii țării. Nicu Popescu a mai spus că există un schimb de informații constant cu viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrean. Vor fi elucidate circumstanțele în care manualele au ajuns în regiune.

La rândul său, ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, a declarat la acest subiect că este unul din multiplele gesturi neprietenoase din partea Federației Ruse în raport cu Republica Moldova întreprinse în ultima perioadă. Ministerul Educației și Cercetării condamnă promovarea narativelor false în Republica Moldova contrare intereselor naționale și contrare adevărului. Ministrul presupune că manuale respective au fost transmise prin poșta diplomatică.