Iurie Ciocan: Acum suntem liberi să nu ne mai fie frică să spunem adevărul: Suntem români și vorbim limba română

Adrian Sirbu

Președintele filialei PSDE din Republica Moldova, Iurie Ciocan, reiterează apelul de a declara la recensământ ca suntem români și vorbim limba română. Potrivit lui, la recensământul de acum 10 ani, doar 7% dintre locuitorii Republicii Moldova s-au declarat români la recensământ, iar astfel deceniile de propagandă și mutilare identitară și-au spus cuvântul.

”Însă aceste vremuri au trecut, iar acum suntem liberi să nu ne mai fie frică să spunem adevărul: Suntem români și vorbim limba română. Astăzi avem marele avantaj să nu ne ferim de identitatea noastră, de rădăcinile noastre”, a scris Iurie Ciocan pe Facebook.

Potrivit lui Ciocan, șansa pe care o avem acum vine odată la zece ani și ar fi o mare greșeală și un mare păcat să nu îndrăznim să ne facem noi înșine dreptate.

”Or, dacă rezolvăm acum această eroare istorică în care trăim de atâta vreme, mai departe va deveni mult mai clar încotro trebuie să ne îndreptăm.

Trebuie să ieșim din această capcană lăsată noua de regimul odios comunist. Nu e un moft, e o necesitate vitală pentru noi toți. De aceea, repet, cei care încă nu au fost recenzați trebuie să spuneți răspicat atunci când veți fi întrebați ce etnie aveți și ce limbă vorbiți: Sunteți români și vorbiți limba română”, a conchis Iurie Ciocan.