Iurie Ciocan: “Dacă limba nu are graniță despărțitoare, de ce acest popor trebuie să rămână rupt în două?“
Astăzi, în întreg spațiul românesc este celebrată Ziua Culturii Naționale, instituită în cinstea celui mai mare poet, ziarist și gânditor român, Mihai Eminescu. Mai mult decât atât, întreg anul 2025, când se împlinesc 175 de ani de la nașterea sa, a fost declarat, atât în România, cât și în Republica Moldova „Anul Mihai Eminescu”.
Dincolo de omagiul pe care orice om care ține la cultura și valorile neamului îl aduce lui Eminescu în această zi specială, dar și cu alte ocazii, mai este și un prilej de a analiza, încă o dată, problema noastră identitară, care ne ține, în continuare, dezbinați.
Dacă limba nu are graniță despărțitoare, iar cultura nu se oprește la Prut, dacă Eminescu și toți marii noștri înaintași sunt apreciați, respectați și iubiți, în egală măsură, și la București, și la Chișinău și în orice colț de pământ unde se vorbește românește, de ce acest popor trebuie să rămână rupt în două? Și cât de „ai noștri” sunt cei care insistă pe această dezbinare?
Moldoveanul Eminescu de la Botoșani a unit toată românitatea, în cuget și simțire. Asta trebuie să conștientizăm, în primul rând, atunci când îl omagiem.
Iurie Ciocan, președintele filialei PSD în Republica Moldova