Klaus Iohannis: Aprobarea începerii negocierilor de aderare pentru Ucraina și Moldova este un rezultat istoric

Adrian Sirbu

Aprobarea începerii negocierilor de aderare pentru Ucraina și Moldova, așa cum a propus Comisia Europeană, este un rezultat istoric, fiind și un pas foarte important pentru cele două state, a declarat președintele României. Klaus Iohannis s-a declarat optimist că lucrurile vor merge bine mai departe. Potrivit lui, și Moldova și Ucraina au depus eforturi și au reușit într-un timp record să obțină progrese remarcabile, care au fost văzute și onorate de Consiliul European, transmite IPN.

Klaus Iohannis a mai spus că discuțiile în Consiliu au fost complicate, amiabile, strategice, iar mesajul pentru Moldova este că România o sprijină.

Din culisele discuțiilor, președintele român a spus că pentru Republica Moldova au fost mai mulți care cu mai mult entuziasm au susținut deschiderea negocierilor și este foarte mulțumit că s-a ajuns la această concluzie. În continuare, poate, trebuie mers cu viteză mai mare ca aceste negocieri să înceapă bine și să ducă la un rezultat care înseamnă integrarea în Uniunea Europeană. Din partea României Moldova va avea tot sprijinul.

România va juca în continuare un rol important în procesul de negocieri. România are, pe de o parte, ambiția ca Moldova să reușească, pe de altă parte, e de demult implicată în ajutorul instituțional, în consiliere și în abordarea reformelor. „România va continua, fără doar și poate, să arate la Bruxelles ce bine performează Republica Moldova”, a declarat Klaus Iohannis.