Klaus Iohannis, la Summitul NATO: Pentru noi, importanța cea mai mare o are R. Moldova

Adrian Sirbu

Președintele român Klaus Iohannis a declarat miercuri, la summitul Alianței Nord-Atlantice (NATO), care se desfășoară la Washington, că Rusia rămâne „cel mai mare risc pentru securitatea europeană” și că va fi agreat un sprijin pentru partenerii afectați de război.

Sprijinim Ucraina, sprijinim Republica Moldova, donăm Patriot – pentru că putem şi pentru că considerăm că aşa este corect. România s-a transformat dintr-un stat care s-a rugat să primească ajutor de orice fel într-un stat care are forţa, energia şi capacităţile să exporte securitate în întreaga regiune. România a devenit mai sigură, mai puternică şi mai implicată, în special în ultimii 10 ani. Pretenţia noastră e, ca atunci când donăm sisteme de mare capacitate, gen Patriot, să fim compensaţi rezonabil„, a declarat Iohannis.

„În CSAT am discutat acum câteva zile in extenso această chestiune şi am dat un mandat ministrului apărării şi se negociază, iar dorinţa noastră este să primim un alt sistem Patriot la schimb, sigur, nu mâine, dar într-un viitor relativ apropiat. Dar cred că vom obţine şi sisteme care vor fi livrate mai repede care să compenseze donarea acestui sistem Patriot”, a mai spus președintele României.

El a menţionat că România acordă în acest context o importanţă deosebită Republicii Moldova şi că Republica Moldova este reflectată în declaraţia finală a NATO.

„Vom agrea un sprijin sporit pentru alți parteneri vulnerabili afectați de războoi. Pentru noi importanța cea mai mare o acordăm R Moldova. În declarația finală, R Moldova e reflectată adecvat. Trebuie sprijinită să contracareze atacurile hibride ale Rusiei”, a mai precizat Iohannis.