Kremlinul, supărat pe Chișinău. 11 deputați PAS au interdicție de a intra pe teritoriul Federației Ruse

Ala Găină

11 deputați PAS au interdicție de a intra pe teritoriul Federației Ruse. Despre aceasta a fost înștiințat ambasadorul moldovean la Moscova, Lilian Darii, convocat la ministerul rus de externe. Kremlinul anunță că a emis o notă protest ferm în legătură cu „continuarea persecuției motivate politic în privința mass-mediei de limbă rusă din Moldova, inclusiv prin blocarea paginilor web”.

Ministerul rus de Externe nu a făcut publică lista persoanelor care au interdicție, însă potrivit surselor Newsmaker, ar fi vorba despre mai mulți deputați din fracțiunea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate. Ar fi vorba de Viorel Barda, Adrian Belîi, Larisa Voloh, Vitalie Gavrouc, Maria Gonța, Liliana Grosu, Natalia Davidovici, Alina Dandara, Dorian Istratii, Mariana Cușnir și Mihail Leahu.
Nota de protest i-a fost transmisă luni, 20 noiembrie, ambasadorului Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, care a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei. Și luna trecută acestuia i s-a înmânat o notă ca răspuns la „presiunile la care este supusă media de limba rusă din Moldova”.

În replică, Ministerul de Externe de la Chișinău a declarat că Republica Moldova va continua să-și protejeze spațiul informațional.

„Indiferent de deciziile sau răspunsurile Moscovei, ne angajăm să continuăm să protejăm spațiul nostru informațional împotriva oricărei ingerințe externe și să menținem o poziție fermă împotriva dezinformării, atacurilor hibride și încercărilor de destabilizare a țării noastre”, a menționat Filip Cojocaru, ofițerul de presă al Ministerului Afacerilor Externe.

Imediat după începutul invaziei ruse în Ucraina, R. Moldova a restricționat difuzarea la televiziune a știrilor, conținutului analitic, militar și social-politic produs de Rusia, permițând doar emisiuni de divertisment și filme.