La nici după o lună de la aprobarea în funcție, Parlamentul a acceptat demisia membrului CSM, Iulian Muntean

Ala Găină

Deputații au aprobat cererea de demisie a membrului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Iulian Muntean, în cadrul ședinței plenare de joi, 5 octombrie, urmare a scandalului apărut în spațiul public, referitor la evaluarea insuficientă a acestuia până la numire în funcție.

Hotărârea de Parlament a fost aprobată cu votul a 58 de deputați.

Iulian Muntean a fost numit de Parlament în funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii urmare a organizării unui concurs pentru selectarea candidaților la această funcție.

Ulterior, în spațiul public a apărut informații și dovezi precum că acesta ar figura într-un dosar penal de corupție, lucru care nu a fost comunicat și indicat în timpul concursului de evaluare organizat de către Comisia Pre-vetting. Totodată, informația dată nu a fost furnizată nici de CNA și nici de Procuratura Anticorupție.

Iulian Muntean și-a depus cererea de demisie la data de 26 septembrie curent, după ce mai mulți factori de decizie au venit cu recomandarea dată, printre care CSM și ministrul Justiției.

Potrivit legislației, Consiliul Superior al Magistraturii este constituit din 12 membri. Șase dintre ei, care nu fac parte din rândul judecătorilor, sunt numiți de Parlament, cu votul a trei cincimi dintre deputații aleși.