Licitația de la Aeroport continuă să stârnească controverse: Comisia de licitație ar fi încălcat procedura de desfășurare a concursului

Ala Găină

Încă un episod controversat în dosarul fraudei de la Aeroportul Internațional Chișinău. Comisia de licitație a încălcat prevederile hotărârii de Guvern Nr. 136 din 10 februarie 2009. Aceasta prevede că înregistrarea la licitație are loc doar în ziua desfășurării acesteia, prin prezența fizică a reprezentantului cu 15 minute înainte de începere. Membrii comisiei nu au permis însă începerea licitației, ci au prelungit, în mod arbitrar și nejustificat, perioada depunerii dosarelor, înainte de ziua licitației și fără măcar să examineze acea singură ofertă, se arată într-o analiză publicată de Telegraph.md

În mod normal, conform procedurilor legale, urma să fie examinate dosarele și comisia să se expună asupra lor, iar opinia ei să fie făcută publică. Așa se procedează în toate țările civilizate, în care există transparență. Autoritățile moldovene, în persoana Agenției Proprietății Publice, administrației aeroportului și conducerii Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, au preferat însă calea obscură.

„De ce nu au dorit să deschidă plicurile și să examineze ofertele, iar ulterior să organizeze licitația, pentru a se convinge de prezența reprezentantului Lagardere Travel Retail și, în acest mod, să confirme statutul de participant al acestuia, în conformitate cu punctul 13 prim din Hotărârea de Guvern Nr. 483, care prevede că, în cazul înregistrării la licitație a unui singur participant, comisia va prelungi termenul de depunere a cererilor de participare cu cel puțin 15 zile. Or, tocmai în baza acestei prevederi a și fost decisă prelungirea perioadei de depunere a dosarelor, potrivit comunicatului informativ din 29 martie 2024, publicat în Monitorul Oficial.

În realitate, oferta nu a fost examinată, iar cel care a depus-o nu poate fi considerat participant. În aceste condiții, comisia nu putea să prelungească perioada de depunere a dosarelor în baza Hotărârii de Guvern Nr. 483, deoarece, sub aspect juridic, nu a fost înregistrat niciun participant. Respectiv, acțiunile comisiei sunt abuzive și reprezintă o încălcare a procedurii de desfășurare a licitației”, se arată în analiza Telegraph.

Recent, atât Centrul Național Anticorupție, cât și Procuratura Anticorupție au anunțat că au inițiat dosare penale privind modul în care se desfășoară licitația de la Aeroportul Internațional Chișinău, din perspectiva abuzului în serviciu.