Licitația de la Aeroport, denunțată la Procuratură. PDCM: „Aeroportul Internațional Chișinău, în mod abuziv a decis transmiterea în locațiune a activelor”

Ala Găină

Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei a depus un denunț la Procuratura Anticorupție, în care semnalează neregulile în procesul de organizare a licitației privind chiria spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Acesta a publicat detalii din denunțul depus la Procuratura Anticorupție, în care se menționează că licitația este organizată cu abateri grave de la normele legale și în detrimentul intereselor statului.

Potrivit denunțului, Agenția Proprietății Publice în calitate de fondator a ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău”, având în limita competenţelor atribuite, exercitarea drepturile de administrare a întreprinderii prin intermediul consiliului de administraţie şi al administratorului, contrar prevederilor legale abuziv au expus și au organizat licitația pentru locațiunea activelor din ÎS „AIC”:

– fără o decizie privind oportunitatea dării în locațiune a activelor întreprinderii, emisă de organul competent, Consiliul de administrație a ÎS „AIC”;

 

– în lipsa acordului prealabil, al Agenției Proprietății Publice în calitate de fondator, la transmiterea în locațiune a activelor ÎS „AIC” eliberat în modul stabilit de actele normative;

– în lipsa deciziei, Agenției Proprietății Publice în calitate de fondator, cu privire la modul de selectare a locatarului, or caietul de sarcini prin care este stabilit modul de selectare a candidatului nu este aprobat prin decizia Agenției Proprietății Publice.

„Caietul de sarcini nu include obligații investiționale, a fost elaborat tendențios, în care fără o justificare și argumentare economică și tehnică, au inclus condiții de eligibilitate în care se încadrează doar o singură întreprindere (concluzie rezultată din informațiile publice, corespondența din aprilie 2023 a APP și ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău” cu Lagardere. Contrar pct. 12 din Regulamentul cu privire la modul de dare în locațiune a activelor neutilizate, în vigoare la data lansării licitației, care prevedea că termenul de dare în locaţiune a bunurilor neutilizate ale întreprinderilor de stat/municipale şi ale societăţilor comerciale cu capital integral sau majoritar public, neincluse în listele bunurilor nepasibile de privatizare, nu poate depăşi un an, au inclus în caietul de sarcini termenul de dare în locațiune, pe o perioadă de 3 ani”, se menționează în sesizarea depusă la Procuratura Anticorupție.

Amintim că Procuratura Anticorupție (PA) a inițiat un proces penal pe cazul licitației spațiilor comerciale din incinta Aeroportului Internațional Chișinău. Potrivit informațiilor care au ajuns în posesia Ziarului de Gardă, PA a solicitat administrației Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) mai multe copii autentificate ale documentelor ce vizează desfășurarea licitației, întrucât „materialele acumulate (n.r. de PA) denotă circumstanțe dubioase și pretinse acțiuni ilegale”.

PA a inițiat procesul penal în data de 3 aprilie. Potrivit sursei citate, procurorii anticorupție au solicitat administrației AIC, la 7 zile de la inițierea procesului, copii autentificate pentru mai multe documente ce vizează desfășurarea licitației, întrucât „analiza materialelor acumulate denotă circumstanțe dubioase și pretinse acțiuni ilicite de favorizare a unei companii în detrimentul unui proces transparent și echitabil de organizare a licitației publice, care lezează interesul statului.”

Amintim că, în 25 martie, APP a prelungit, a doua oară consecutiv, termenul de depunere  a dosarelor pentru participarea la licitația privind închirierea spațiilor comerciale de la aeroport, după ce în concurs s-a înscris doar compania franceză „Lagardere”. Asta după ce anterior, la primul concurs eșuat a mai participat o companie care s-a înscris în ultimul moment.

La a treia tentativă, Comisia de licitație a decis să prelungească până în data de 15 aprilie 2024 perioada în care pot fi depuse dosarele de participare, iar concursul propriu-zis ar urma să aibă loc în data de 17 aprilie, când va fi anunțat și câștigătorul.