Licitația de la Aeroport: Guvernarea a păstrat condițiile care avantajează Lagardere Travel Retail și încearcă să-i scutească de răspundere pe organizatorii concursului de la Aeroport

Ala Găină

Aeroportul Internațional Chișinău a publicat anunțul privind inițierea unei noi licitații cu strigare pentru darea în locațiune a spațiilor comerciale. Întreprinderea a publicat și noul caiet de sarcini, care nu doar că e o copie fidelă a precedentului, dar mai conține și puncte noi, de-a dreptul scandaloase, scrie Telegraph.md

„Și de această dată, printre condiții figurează aceleași prevederi care favorizează un singur pretendent – Lagardere Travel Retail. Este vorba de obligativitatea unei experiențe de cel puțin șapte ani în domeniul comerțului tip Travel Retail și alimentației publice în minimum 10 aeroporturi din Uniunea Europeană, precum și a unei experiențe în ultimii cinci ani în cel puțin trei spații comerciale cu destinația Travel Retail și alimentație publică în aeroporturi internaționale. Acum potențialii ofertanți au însă la dispoziție doar două săptămâni, ceea ce limitează și mai mult posibilitatea de a atrage un număr mai mare de companii. Pe lângă asta, a fost introdusă o prevedere despre excluderea din concurs a companiilor care contestă dispozițiile abuzive din caietul de sarcini.

Cel mai scandalos este însă noul punctul, care prevede exonerarea de responsabilitate. Pe lângă faptul că este formulat extrem de vag, acesta conține o înșiruire nemaivăzută de situații în care cei care desfășoară licitația practic nu poartă nicio răspundere. Această prevedere abuzivă a apărut după ce, în procesul de organizare a primei licitații, mai mulți angajați ai aeroportului, inclusiv fostul administrator, au demisionat. Cu puțin timp înainte de lansarea primei licitații a fost demis fostul șef al Agenției Proprietății Publice. Mai mulți juriști și politicieni au remarcat că executanții de la aeroport ai ordinelor guvernării nu vor să răspundă ulterior pentru fraudarea licitației și tocmai de aceea în noul caiet de sarcini a fost introdus punctul care îi scutește de orice răspundere pentru orice acțiune, ceea ce reprezintă o ilegalitate în sine”, se arată în investigația realizată de Telegraph.md.

Recent, fostul reprezentant al Republicii Moldova la Comisia de la Veneția, Nicolae Eșanu, a declarat, într-o emisiune TV, că organizarea unei licitații cu active ale statului într-un termen restrâns este o bătaie de joc, deoarece nu permite atragerea unor companii serioase, ci doar avantajează eventualii pretendenți care au avut din timp înțelegeri cu guvernarea.

Amintim că la prima licitație s-au înscris doar două companii – Lagardere Travel Retail, înregistrată cu puțin timp înainte de lansarea concursului, și LeBridge, care a depus actele cu doar câteva minute înainte de expirarea termenului pentru depunerea dosarelor.

Potrivit calendarului noii licitații, perioada de depunere a ofertelor este 11-25 martie. În 26-28 martie va avea loc examinare a cererilor, iar licitația propriu-zisă este planificată pentru 29 martie.