De Ultimă Oră

Rezultate oficiale alegeri prezidențiale 2025: George Simion și Nicușor Dan merg în turul II

Românii și-au ales favoriții în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025, desfășurat duminică, iar datele oficiale parțiale furnizate de Biroul E…

Actualizat acum 21 de ore

Lilian Carp: “Ridicarea interdicției lui George Simion de a intra în Republica Moldova depinde de probele SIS”

Adrian Sirbu

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Lilian Carp, a comentat în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova posibilitatea ridicării interdicției de intrare în Republica Moldova impusă liderului AUR, George Simion. Potrivit acestuia, orice decizie în acest sens trebuie să se bazeze strict pe informațiile deținute de Serviciul de Informații și Securitate (SIS).

Depinde ce probe deține SIS. Indiferent ce funcție are o persoană, dacă reprezintă un risc la securitatea Republicii Moldova, se va lua o decizie. Noi trebuie să înțelegem că Serviciul de Informații și Securitate, când a luat decizia de a propune interdicția pe teritoriul Republicii Moldova, a avut anumite probe. Acces la dosar au doar avocații. Decizia de a ridica sau a nu ridica această interdicție poate fi doar în baza acelor informații care sunt acumulate în raport cu persoana dată”, a declarat Carp.

Parlamentarul a adăugat că, deși o eventuală victorie a lui George Simion în alegerile prezidențiale din România ar fi un motiv de îngrijorare, impactul său ar fi limitat în lipsa unei majorități parlamentare.

Da, este grav dacă George Simion câștigă alegerile, dar nu e atât de grav atât timp cât el nu controlează o majoritate parlamentară. (…) George Simion va fi foarte limitat în acțiunile sale, iar Republica Moldova are această relație prin intermediul Guvernelor. El poate fi ușor izolat în luarea deciziilor pe care el crede că poate le ia sau să deraieze de la principiile democratice. Relația va fi cu prim-ministrul României.”

George Simion a fost expulzat din Republica Moldova pe 1 octombrie 2018 și declarat persona non grata pentru o perioadă de cinci ani. La începutul anului 2024, interdicția a fost prelungită cu încă cinci ani. Inspectoratul General pentru Migrație a precizat atunci că „străinii pot fi declarați persoane indezirabile dacă aceștia au desfășurat, desfășoară ori există indicii temeinice în privința acestora că intenționează să desfășoare activități de natură să pună în pericol securitatea națională sau ordinea publică”.