Luminița Odobescu: România face toate demersurile pentru ca R. Moldova să înceapă cât mai curând negocierile de aderare la UE

Adrian Sirbu

România își dorește și face toate demersurile necesare pentru ca Republica Moldova și Ucraina să înceapă cât mai curând posibil negocierile privind aderarea la Uniunea Europeană. Declarații în acest sens au fost făcute de ministrul de externe al României, Luminița Odobescu.

Potrivit șefei diplomației române, după recomandarea făcută de Comisia Europeană săptămâna trecută, este nevoie acum de asigurarea unei unanimități la reuniunea de luna viitoare a șefilor de stat și de guvern din Uniune, iar Bucureștiul acționează în acest sens.

„Continuăm demersurile diplomatice în vederea obținerii unanimității necesare pentru a putea deschide negocierile de aderare cu cele două state până la sfârșitul acestui an. Semnalele sunt pozitive, încurajatoare și este foarte important să recunoaștem eforturile celor două state în ceea ce privește implementarea reformelor. Principalul mesaj politic pe care Uniunea Europeană trebuie să-l transmită în aceste zile este că nu este loc de ezitare, nu este loc de oboseală în sprijinul ferm și constant pe care trebuie să îl acordăm în continuare Ucrainei, în special având în vedere actualul context marcat de crize multiple”, a declarat Luminița Odobescu, citată de Rador.

Anterior, un grup de funcționari publici din Republica Moldova au studiat un program de formare în România destinat pregătirii în domeniul integrării europene. Experții care au fost instruiți de România vor fi implicați în negocierile privind aderarea R. Moldova la UE.