Magistratul Ion Chirtoacă, părinții căruia au fost audiați de comisia pre-vetting, nu a trecut evaluarea repetată

Adrian Sirbu

Comisia Pre-Vetting anunță că a finalizat evaluarea reluată în privința judecătorului Ion Chirtoacă, candidat pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din rândul candidaților judecători. Potrivit Comisiei, candidatul nu a promovat evaluarea reluată, întrucât nu întrunește criteriile de integritate financiară și etică. Decizia a fost transmisă astăzi candidatului și CSM,  instituția responsabilă de organizarea concursului.

Decizia cu privire la evaluarea reluată va fi făcută publică doar cu acordul candidatului, care are la dispoziție 48 de ore să informeze Comisia dacă acceptă sau se opune publicării. Candidatul a fost audiat în ședință publică în cadrul evaluării reluate pe 20 martie 2024.

După emiterea deciziilor Curții Supreme de Justiție din 1 august 2023 și 29 ianurie 2024 prin care a fost dispusă reevaluarea a 22 candidați la poziția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii sau Consiliul Superior al Procurorilor, până în prezent, Comisia Pre-Vetting a finalizat/încheiat reevaluarea a 17 candidați.

Dintre aceștia, o candidată a promovat, 16 nu au promovat evaluarea reluată (inclusiv trei candidați pe motivul retragerii din concurs în timpul reevaluarii), iar într-un caz Comisia a încetat procesul de evaluare reluată. În prezent, Comisia desfășoară evaluarea reluată a 5 candidați pentru funcția de membru în CSM.

Părinții judecătorului Ion Chirtoacă au fost audiați de Comisia Pre-Vetting miercuri, 13 martie, acest lucru stârnind dezbateri aprinse în societate. Aceștia au fost întrebați, în mare parte, despre veniturile obținute în Italia, acolo unde muncesc de mai mulți ani.