Mai au dubii? Curtea Constituțională a solicitat opinia Comisiei de la Veneția în legătură cu interzicerea utilizării simbolurilor de război

Ala Găină

Curtea Constituțională a solicitat de la Comisia de la Veneția o opinie în legătură cu unele prevederi din Legea privind contracararea activității extremiste referitor la confecționarea, vânzarea, răspândirea, deținerea în vederea răspândirii şi utilizarea în public a atributelor şi simbolurilor războiului, lege aprobată în primăvara anului curent.

Astfel, Curtea Constituțională a cerut opinia Comisiei de la Veneția față de articolul 1 din legea privind contracararea activității extremiste și a articolului 365 (5) din Codul contravențional.

Potrivit articolului 13 (1) al Regulamentului procedurii Comisiei de la Veneția, membrii Comisiei nu pot participa la votarea opiniilor referitoare la statul care i-a desemnat sau ai cărui cetățeni sunt. În consecință, președinta CCM, Domnica Manole, care este membră a Comisiei de la Veneția, nu va putea participa la votarea opiniei solicitate.

La data de 7 aprilie curent a fost aprobată legea care interzice utilizarea simbolurilor războiului, inclusiv panglica Sfântul Gheorghe. La data de 19 aprilie, președinta țării, Maia Sandu, a semnat decretul de promulgare a legii. Legea a fost contestată de opoziția parlamentară la CCM, însă ambele sesizări au fost respinse de către judecătorii constituțional.