Mai mulți membri ai trupei Bi-2 solicită cetățenia Republicii Moldova

Adrian Sirbu

Mai mulți membri ai trupei rusești Bi-2 și familiile lor au depus actele pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova. Despre aceasta anunță șeful Cabinetului președintelui Republicii Moldova, Adrian Băluțel.

„Astăzi, mai mulți membri ai trupei Bi-2 și familiile lor au depus actele pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova. Țara noastră a fost, este și va rămâne în continuare prietenoasă cu toți oamenii care își doresc să trăiască în pace și bună înțelegere. Suntem un popor ospitalier, care și-a deschis brațele pentru oamenii care fug de război și o să-i ajutăm pe toți cei care sunt asupriți pentru că promovează pacea. Trupa Bi-2 a început să fie persecutată, după ce membrii și-au exprimat poziția contra războiului Rusiei împotriva Ucrainei. 

Ei sunt printre cei mai populari și mai valoroși artiști din estul europei. Muzica lor este apreciată de tineri și adulți, cu muzica lor au crescut generații la rând în Moldova. Dosarele de obținere a cetățeniei vor fi aduse la cunoștința șefei statului, Maia Sandu și vor fi examinate prin prisma „acordării cetățeniei în interesul Republicii Moldova”. În țara noastră o să fie mereu loc pentru cei care își doresc pacea, contribuie la dezvoltarea culturii, educației civice și prieteniei interetnice”, a scris Șeful Cabinetului Președintei Republicii Moldova, Adrian Băluțel.

Celebra trupă s-a refugiat în Israel din Tailanda, în luna ianuarie, după ce autoritățile thailandeze i-au reținut pe muzicieni pentru că lucrau fără autorizație, amenințând să-i expulzeze în Rusia.

Trupa Bi-2 este cunoscută pentru condamnarea invaziei Rusiei în Ucraina. Anul trecut, ministerul rus al justiției l-a etichetat pe solistul Igor Bortnik drept „agent străin”, după ce acesta l-a criticat pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.