Maia Sandu: Biserica din Moldova nu poate să stea într-o parte și să se prefacă că nu vede ce se întâmplă

Adrian Sirbu

Președinta Maia Sandu spune că războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei i-a făcut pe toți să vadă realitatea. Întrebarea este evidentă: Cum poate biserica rusă să susțină războiul și uciderea oamenilor nevinovați? În aceste condiții, Biserica din Moldova nu poate să stea într-o parte și să se prefacă că nu vede ce se întâmplă.

Până la urmă, Biserica este aici pentru enoriașii din Republica Moldova și nu poate să stea în altă parte. Deci, așa cum simțim noi că vrem pace și noi credem în pace, și noi credem că hotarele tuturor țărilor trebuie respectate, Biserica nu poate să stea într-o parte și să se prefacă că nu vede ce se întâmplă”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova, transmite IPN.

Cât despre scrisoarea mitropolitului Vladimir adresată patriarhului rus Kirill, șefa statului a spus că pentru ea aceasta a însemnat un element de apropiere de realitate.

Acum chiar nu se mai putea ignora această realitate și, chiar dacă nu pot să mă dau cu părerea și să dau sfaturi, noi trebuie să fim împreună. Toată societatea trebuie să se unească, inclusiv Biserica, pentru binele țării și pentru binele oamenilor acestei țări. Și binele noștru este pacea, este posibilitatea să îmbunătățim nivelul de trai al oamenilor. Unitatea societății o să ne ajute și sper să avem această unitate pe calea integrării europene”.

De la începutul războiului dus de Rusia în Ucraina zeci de preoți din Republica Moldova au părăsit Mitropolia Moldovei, care este parte a Bisericii Ortodoxe Ruse, și au aderat la Mitropolia Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei Române. Ei s-au declarat nemulțumiți de atitudinea pro-război a patriarhului rus Kirill. Alți zeci de preoți sunt pe cale să facă același pas, reînregistrând parohiile la Agenția Servicii Publice.

Într-o scrisoare trimisă în septembrie patriarhului Kirill, mitropolitul Vladimir se plângea că Mitropolia Moldovei pierde preoți și enoriași. Mitropolitul mai spunea că preoții sunt atrași în Mitropolia Basarabiei cu salarii mari și că, în ultima perioadă, autoritățile moldovene și române susțin deschis Mitropolia Basarabiei. Reprezentanții Mitropoliei Moldovei au confirmat recent că a fost recepționat un răspuns de la Moscova, iar comentarii pe marginea lui urmează să fie făcute.

O altă tabără de preoți, însoțiți de enoriași, au fost luni la Mitropolia Moldovei, pentru a semna o rezoluție în care cer ca parohii care au trecut la Mitropolia Basarabiei să fie caterisiți.