Maia Sandu: „Dacă Rusia vine peste noi ce facem? Trimitem armata cu sapa să ne apere?”

Ala Găină

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că este nevoie de modernizarea armatei naționale. Ea a insistat că R. Moldova rămâne o țară pașnică, dar agresiunea Rusiei în Ucraina face ca dotarea armatei cu echipamente moderne să devină o prioritate, pentru că autoritățile trebuie să fie pregătite pentru cel mai sumbru scenariu.

Președintele Maia Sandu spune că în cazul unei invazii rusești, soldații nu pot fi trimiși la luptă fără echipament militar.

Republica Moldova este și va rămâne o țară pașnică. Noi nu vrem arme ca să mergem să luptăm împotriva vecinilor, așa cum face Rusia. Noi vrem să fim în siguranță la noi acasă și vrem să nu ne atace nimeni. Chiar dacă sistemul nostru de apărare este într-o situație foarte proastă, dacă nu era această agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei, probabil, nu am fi discutat prea mult despre necesitatea echipării armatei. Dar în situația în care vedem ce face Rusia în Ucraina, ar fi total neserios să nu ne gândim cum ne apărăm, dacă ni se întâmplă o astfel de tragedie. Sper foarte mult să nu ajungem acolo, dar nu depinde de noi”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune.

Comandantul suprem al forțelor armate din R. Moldova mai spune că retorica opoziției privind intenția Occidentului de a înarma Republica Moldova este una falsă.

Dacă Rusia vine peste noi ce facem? Trimitem armata cu sapa să ne apere? Noi nu vrem să ne implice nimeni în război, dar este o realitate pentru care trebuie să ne pregătim. Toate discuțiile opoziției sunt false pentru că UE a spus că ne oferă echipamente non-letale, chiar dacă noi avem nevoie și de muniții. Noi trebuie să analizăm serios cum este echipată armata națională. Dacă tot avem armată nu o putem lăsa la sapă de lemn. Trebuie să facem lucrurile elementare. Nu este corect să ținem armata fără niciun echipament care să le permită să ne apere. Singura promisiune pe care o avem este din partea UE și vizează arme non-letale ”, a insistat Maia Sandu.