Maia Sandu, discurs în Parlamentul European: Moldova are nevoie de o ancoră – statutul de țară candidată la aderarea la UE
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut miercuri un discurs istoric în fața Parlamentului European, unde a pledat pentru acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la UE. Maia Sandu le-a mulțumit europarlamentarilor pentru susținerea acordată prin votarea unei rezoluții în acest sens și le-a cerut eurodeputaților să pledeze cauza Moldovei.
Ea a detaliat impactul economic, social și umanitar al războiului din Ucraina asupra Moldovei și a cerut sprijin suplimentar pentru a gestiona problema refugiaților.
“Războiul Rusiei ne împinge pe toți cu un secol în trecut. Rusia a atacat statul vecin și astfel a dezlănțuit o tragedie fără margini asupra întregului continent european. Cu toții putem vedea tragediile prin care trec ucrainenii care i-au pierdut pe cei dragi, care și-au pierdut casele. Cu toții am văzut crimele împotriva ucrainenlor care nu au greșit nimănui. În dimineața zilei de 24 februarie (n.r. – când Rusia a invadat Ucraina), Moldova s-a trezit într-o altă lume. Ca mulți din țara mea, am auzit și eu, din biroul meu, bombele căzute în Odesa. În câteva ore autoritățile noastre au început să primească zeci de mii de refugiați care fugeau de brutalitatea acestui război”, a declarat Maia Sandu.
Maia Sandu s-a referit și la reformele din justiție și instituționale, cerând statelor membre să nu mai primească oligarhi moldoveni și banii lor murdari obținuți din acte de corupție.
“Vă cer ajutor în a lupta împotriva corupției. Vă rog să îi sancționați pe politicienii care au capturat în trecut instituțiile, au furat. Știm că nu este o decizie ușoară, dar este decizia cea bună. Suntem o țară europeană. Cel puțin o treime dintre noi suntem cetățeni europeni. UE este principalul nostru partener de investiții și reprezintă pentru noi un proiect de pace. Înțelegem că procesul de aderare este unul lung și complex. Ne dorim ca statele membere să dea dovadă de pragmatism. Pentru noi acest statut este luminița de la capătul tunelului”, a adăugat oficialul.
Șefa statului a cerut și retragerea trupelor ruse din Transnistria, adăugând că Chișinăul vrea o rezolvare pașnică a conflictului.
Republica Moldova a depus o cerere oficială de aderare la UE la începutul lunii martie 2022. Parlamentul European a solicitat acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE, într-o rezoluție adoptată la 5 mai.