Maia Sandu: Federația Rusă pregătește acțiuni pentru a răsturna puterea de la Chișinău

Ala Găină

Planurile Rusiei pentru perioada următoare presupun acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătiri militare, care să întreprindă atac asupra unor edificii ale statului, cu luare de ostatici. Prin așa-numita opoziție se dorește să fie schimbată guvernarea de la Chișinău. Declarația aparține președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu și au fost făcute în cadrul unui briefing de presă. 

Potrivit șefei statului, declarațiile președintelui Zelenski au fost confirmate de instituțiile noastre.

„Planul Rusiei nu este unul nou. Tentative au existat și în toamna anului trecut, dar nu și-au atins scopul.

Prin anumite persoane, Rusia planifică schimbarea puterii de la Chișinău prin intermediul unor activități subversive. Pentru realizarea planului, Rusia mizează pe mai multe forțe interne, precum Partidul Șor, dar și mai mulți veterani, care anterior au colaborat cu Plahotniuc.

Pentru a preveni acest scenariu, cer instituțiilor statului să dea dovadă de vigilență maximă. Parlamentul Republicii Moldova trebuie să adopte, în cel mai scurt timp, proiectele de lege care vor oferi SIS și procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securității țării. Toți cei care participă în aceste acțiuni îndreptate împotriva statului Republica Moldova – elemente externe, membri ai partidelor politice și grupărilor criminale, și toți cei care îi protejează pe aceștia, trebuie să fie trași la răspundere.”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit oficialului, planul presupune folosire persoane din afara țării, cu caracter violent.

„Vor să antreneze persoane din Belarus, Rusia, Serbia și Muntenegru. Instituțiile statlui lucreaza la aceste provocări și țin situația sub control. În realizare planului – Rusia mizează pe grupări criminale din interior țării, în special Sor și organizatiile de veterani. Scopul acestor acțiuni este răsturnarea ordinii constituționale”, a declarat Maia Sandu.