Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a negat că ar fi cerut fostei șefe a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, o listă cu procurori considerați integri, în contextul procesului de vetting. Declarațiile au fost făcute vineri, 11 aprilie, în fața presei, în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor.
Șefa statului a confirmat că a avut o discuție cu Dragalin, dar a subliniat că aceasta a avut loc strict pentru a identifica soluții care să prevină blocarea activității instituției. „Atunci când am vorbit despre vetting, fosta șefă a Procuraturii Anticorupție și-a exprimat îngrijorarea că prin vetting va fi blocată activitatea PA, inclusiv a procurorilor care se ocupă de dosare de importanță națională”, a declarat Sandu.
În acest context, recomandarea venită din partea Președinției ar fi fost ca Dragalin să discute direct cu comisia responsabilă de evaluare, pentru ca acei procurori implicați în dosare sensibile să fie evaluați cu prioritate și să își poată continua activitatea. „Niciodată nu a avut loc vreo discuție despre rezultatele acelor evaluări”, a adăugat președinta.
Maia Sandu a menționat că o situație similară s-a înregistrat și în cazul evaluării magistraților Curții Supreme de Justiție (CSJ), unde, pentru a evita blocajele instituționale, s-a optat pentru prioritizarea candidaților. „Exact același lucru s-a propus pentru PA”, a explicat aceasta.
Procesul de vetting, una dintre reformele-cheie asumate de autorități în domeniul justiției, continuă să provoace dezbateri intense în societate, mai ales în condițiile în care mai mulți actori din domeniu au exprimat îngrijorări privind impactul acestuia asupra funcționării sistemului.