Maia Sandu și Dorin Recean au transmis mesaje de condoleanțe poporului ceh după atacul armat de joi din Praga

Ala Găină

Președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean au transmis mesaje de condoleanțe poporului ceh și familiilor victimelor atacului armat produs joi, 21 decembrie, la Praga. În urma atacului, 15 persoane au murit și cel puțin alte 30 de persoane au fost rănite.

„Profund întristată de noutățile tragice privind atacul armat produs astăzi în centrul Pragăi. Condoleanțe familiilor victimelor și tuturor celor afectați de acest act de violență. R. Moldova este solidară cu poporul Cehiei”, a scris Maia Sandu pe Platforma X.

Prim-ministrul Recean a spus că în aceste momente suntem uniți și solidari cu Cehia.

„Am aflat cu tristețe știrile sfâșietoare despre tragicul incident armat din Praga. Transmit cele mai sincere condoleanțe familiilor victimelor și poporul ceh. În aceste momente de durere, suntem uniți în tristețe și solidaritate cu Cehia”, a scris premierul pe rețelele sociale.

Între timp, Cehia a decretat sâmbătă, 23 decembrie, zi națională de doliu național.

„Rugăm cetățenii Republicii Cehe ca pe 23 decembrie, în zi de doliu național, la ora 12:00, să țină un minut de reculegere în memoria victimelor. De asemenea, rugăm autoritățile locale să creeze toate condițiile astfel încât să comemorăm această zi. Rugăm oamenii să bată clopotele la ora 12:00 în toată Republica Cehă, astfel încât să oferim un moment de respect pentru victime”, a declarat Petr Fiala, prim-ministrul Cehiei.

Atacatorul care a deschis focul, joi, la Universitatea Carolină din Praga și a ucis cel puțin 15 oameni, era student la Facultatea de Arte în cadrul aceleiași instituții. Avea 24 de ani și locuia într-un sat aflat la 21 de kilometri de capitala Cehiei. După ce a comis masacrul, atacatorul a fost găsit mort la Facultatea de Arte a universității. Potrivit autorităților cehe, atacatorul ar fi fost inspirat de masacre similare care au avut loc în străinătate.