Maia Sandu și Igor Grosu s-au întâlnit cu ministra afacerilor externe a României, Luminița Odobescu

Adrian Sirbu

Președinta Maia Sandu și președintele Parlamentului s-a întâlnit, astăzi, cu Luminița Odobescu, ministra afacerilor externe a României, care se află la Chișinău pentru Reuniunea Trilaterală Republica Moldova – România – Ucraina.

În cadrul întrevederii, șefa statului, Maia Sandu, a mulțumit autorităților de la București pentru sprijinul constant oferit țării noastre, România fiind unul dintre cei mai importanți donatori ai Republicii Moldova. România contribuie activ la implementarea programului „Satul European”, în special prin reabilitarea, extinderea și modernizarea sistemelor apă și canalizare din satele țării noastre.

Cu sprijinul României, dezvoltăm, de asemenea, infrastructura educațională, inclusiv achiziționarea de autobuze școlare și renovarea căminelor studențești. În acest an, România va sprijini renovarea căminului Universității de Stat din Cahul. Președinta și-a manifestat recunoștința pentru sprijinul constant acordat Chișinăului în procesul de aderare la Uniunea Europeană, dar și pentru asistența oferită Ucrainei.

Președinta Maia Sandu a subliniat, totodată, că Republica Moldova va continua să facă progrese în parcursul european și că guvernarea va depune toate eforturile pentru a duce la bun sfârșit reformele inițiate. La fel, șefa statului a discutat despre proiecte bilaterale în domeniile energetic, infrastructură, sănătate și educație.

În același timp, șeful legislativului, Igor Grosu, i-a mulțumit Luminiței Odobescu pentru ajutorul constant acordat Republicii Moldova în lansarea oficială a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, menționând că, în tot acest timp, ministra a sprijinit agenda de reforme a țării noastre atât la Bruxelles, cât și în relația cu statele membre ale UE.

În cadrul discuțiilor, demnitarii au convenit stabilirea unei cooperări mai active pe mai multe domenii.

„Expertiza României în aproximarea legislației la standardele UE ne va ajuta să ne mișcăm cu pași mai rapizi în procesul de negociere. Este important pentru noi să știm că avem un partener atât de puternic și dedicat, precum România, în drumul nostru de a construi o Moldovă Europeană”, a spus Igor Grosu.

Președintele Parlamentului a mai subliniat că anul 2024 este un an electoral atât în Republica Moldova, cât și în România.

„De aceea am convenit să ne unim eforturile în lupta noastră cu dezinformarea și cu grupările criminale care au scopul de a destabiliza situația din regiune”, a mai punctat șeful legislativului.