Maia Sandu va participa la Summitul pentru pace în Ucraina, găzduit de Elveția

Adrian Sirbu

Președinta Maia Sandu va pleca, vineri, în Confederația Elvețiană unde va participa la Summitul pentru pace în Ucraina, care va avea loc în perioada 15-16 iunie, și la care și-au anunțat prezența liderii din peste 90 de state.

Scopul reuniunii este de a discuta calea către o pace justă și durabilă în Ucraina și în Europa.

În cadrul evenimentului, Președinta va avea întâlniri cu mai mulți șefi de stat și de guvern din statele membre ale Uniunii Europene pentru a aprofunda dialogul politic și legăturile economice, precum și de a avansa procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Nouăzeci de state şi organizaţii s-au înscris până în prezent pentru a participa la un summit destinat să netezească drumul spre pace în Ucraina, pe care Elveţia îl va găzdui în perioada 15-16 iunie, a anunţat luni guvernul elveţian.

Rusia nu a fost invitată la summitul care urmează să se desfăşoare în centrul Elveţiei, dar guvernul a precizat într-un comunicat că reuniunea va avea ca scop „definirea în comun a unei foi de parcurs” privind modul de implicare atât a Rusiei, cât şi a Ucrainei într-un viitor proces de pace.

Elveţia a acceptat în ianuarie să găzduiască acest summit, la cererea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, şi a încercat să obţină sprijin pentru acesta mai mult din partea ţărilor care au relaţii mai bune cu Moscova (Sudul global) decât din partea puterilor occidentale.