Maia Sandu vrea ca la următoarele alegeri, moldovenii din diaspora să poată vota prin corespondență

Adrian Sirbu

Republica Moldova ar putea adopta votul prin corespondență, la alegerile prezidențiale și referendumul de la sfârșitul anului. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu, la o emisiune de la Jurnal TV.  Șefa statului a menționat că nu vede o problemă în schimbarea Codului Electoral în acest sens, chiar dacă suntem în an electoral. Deocamdată această schimbare ar putea fi implementată doar în câteva țări.

Potrivit șefei statului, votul prin corespondență va ridica rata de participare la referendumul privind aderarea R. Moldova la UE.

„Pentru că este o decizie tare importantă pentru stat, aderarea R. Moldova la UE, este importantă nu doar pentru ziua de azi, este importantă pentru deceniile care vin, e absolut necesar ca la acest la acest scrutin să participe cât mai multă lume, ca să fie reprezentativă această decizie. De asta a venit ideea cu alegerile în aceeași zi cu referendumul și de aici această idee să se încerce să se reușească cu votul prin corespondență”, a menționat președinta Sandu.

Inițial, votul prin corespondență va fi introdus pentru câteva țări, iar în acest sens președinta a solicitat Parlamentului să grăbească finalizarea proiectului de lege privind modificarea Codului Electoral.

„E în spiritul democrației și asta ne dorim noi – să avem o participare cât mai mare la acest referendum. Știm din experiența altor scrutine că cea mai mare rată de participare a moldovenilor este la alegerile prezidențiale. Vrem să avem o rată mare de participare acasă, dar și în diasporă și cred că Parlamentul trebuie să grăbească finalizarea proiectului de lege cu votul prin corespondență, încât măcar în câteva țări să putem utiliza această modalitate de vot. Cred că ar trebui să se încerce acest vot prin corespondență în special în țările mari, unde este greu de ajuns la secțiile de vot. Astea sunt lucrurile pe care trebuie să le facă acum Guvernul și Parlamentul și înțeleg că există această discuție de ceva timp”, a punctat Maia Sandu.

Amintim că, pe 24 decembrie 2023, președinta Maia Sandu a anunțat că va candida pentru un nou mandat la alegerile prezidențiale din 2024 și a solicitat Parlamentului organizarea unui referendum la care cetățenii să se expună privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea europeană urmează să aibă loc în aceeași zi, la toamnă.