Marcel Ciolacu îi răspunde Mariei Zaharova: “Limba moldovenească este o invenție a Rusiei”

Adrian Sirbu

Premierul Marel Ciolacu a afirmat vineri că nu există „limbă moldovenească”, aceasta fiind „o invenţie” a Moscovei și că nu „va minți de dragul Rusiei”, după ce Ministerul rus de Externe l-a acuzat de „declarații provocatoare” și că se amestecă în treburile interne ale Republicii Moldova.

Nu o să mint de dragul Rusiei. Asta simt şi ăsta este adevărul. În primul rând, nu mai există limbă moldovenească. Limba moldovenească a fost o invenţie a Rusiei şi pe urmă, cu ajutorul celor care conduceau Ucraina şi cu ajutorul celor care conduceau Republica Moldova, au impus o limbă inventată, limba moldovenească”, a declarat Marcel Ciolacu, la Oţelu Roşu, în judeţul Caraş-Severin.

Premierul român a subliniat că nici Ucraina şi nici Republica Moldova nu recunosc limba moldovenească. „În acest moment, atât statul ucrainean, cât şi statul Republica Moldova au zis foarte clar că nu există altă limbă decât limba română”, a spus Ciolacu.

El a adăugat că în Republica Moldova sunt cetăţeni moldoveni de origine română, aşa cum în România sunt cetăţeni de etnie maghiară.

Pe teritoriul Republicii Moldova există cetăţeni moldoveni de origine română. În România, există cetăţeni români de etnie maghiară. Dânşii sunt minoritari în România, dar sunt cetăţeni români. Cetăţenii moldoveni de origine română sunt majoritari în Republica Moldova. Ăsta e adevărul. Că vor să incite, asta fac de când există Federaţia Rusă şi noi ne ştim lecţia foarte bine cu ei”, a subliniat Ciolacu.

Declaraţiile premierului român Marcel Ciolacu, potrivit cărora în Republica Moldova locuiesc doar români, reprezintă o imixtiune grosolană în afacerile republicii, a susținut joi Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, în cadrul unui briefing de presă, conform TASS.

Agenția oficială rusă de presă a menționat că premierul Ciolacu a declarat, într-o intervenție televizată, că în Republica Moldova „nu există moldoveni, nu există o limbă moldovenească, există limba română şi români”.

Atragem atenţia asupra faptului că astfel de declaraţii provocatoare ale oficialilor români, care reprezintă o imixtiune grosolană în afacerile interne ale Republicii Moldova, rămân fără un răspuns adecvat din partea Chişinăului oficial”, a subliniat joi Maria Zaharova.