Marea Britanie ar putea livra armament NATO în Republica Moldova. Socialiștii – foc și pară

Redacția Liber TV

Marea Britanie va livra armament NATO în Republica Moldova, pentru a se apăra de Rusia, a anunțat ministrul de Externe de la Londra, Liz Truss.

Marea Britanie discută această intenție cu aliații din NATO, a precizat Liz Truss, citată de presa britanică.

„Aş vrea să văd Republica Moldova echipată conform standardelor NATO. Această discuţie o avem cu aliaţii noştri”, a anunțat Liz Truss.

Ca țară membră a fostei URSS, Republica Moldova are doar armament de proveniență sovietică. Conform Constituției, Republica Moldova este țară neutră. Președinta Maia Sandu a anunțat că țara ei nu intenționează să ceară aderarea la NATO. Cu toate acestea, Republica Moldova are un parteneriat cu NATO. Militari ai acestei țări au participat periodic la exerciții în state NATO, inclusiv în România.

Intenția Marii Britanii de a sprijini Republica Moldova apare în contextul războiului din Ucraina. Rusia a atacat neprovocat Ucraina, care este țară neutră, ca și Republica Moldova.

Ca și Marea Britanie, Statele Unite și-au anunțat disponibilitatea de a oferi sprijin militar Republicii Moldova, cu condiția ca guvernul de la Chișinău să solicite un asemenea sprijin. O delegație a Congresului SUA s-a aflat, duminică, la Chișinău. Statele Unite au aprobat deja un pachet de sprijin de 40 de miliarde de dolari, destinat Ucrainei și Republicii Moldova. Congresmanul Michael M. Mccaul, membru al delegației americane care se află la Chișinău, a avertizat că „planurile Rusiei pot viza Republica Moldova și Georgia”, profitând de faptul că aceste două țări, care nu sunt membre NATO, nu beneficiază de protecția oferită de Articolul 5 al Tratatului de la Washington.

Mai mulți analiști și politicieni, din Ucraina și din Occident, au estimat că, după Ucraina, următoarea țară care poate fi atacată de regimul Putin este Republica Moldova. În zona de est a Republicii Moldova se află circa 1500 de militari ai Rusiei. Regimul de la Moscova susține că aceștia sunt „pacificatori”. Din cauza acestor militari ruși, guvernul Republicii Moldova a pierdut practic suveranitatea asupra Transnistriei, care este o regiune cu populație majoritar rusofonă.

Aceste anunțuri au stârnit scântei în rândul opoziției de la Chișinău.

„Chiar dacă declaraţia respectivă a fost dictată de dorinţa de a oferi asistenţă ţării noastre, în realitate, doar a agravat situaţia din regiune. Dacă între Republica Moldova şi Marea Britanie şi/sau alte ţări membre ale NATO au avut loc anumite consultări care s-au desfăşurat „în culise”, în spatele poporului Republicii Moldova, Partidul Socialiştilor le condamnă cu fermitate”, se spune într-un comunicat emis de PSRM.

Partidul Socialiştilor cere autorităţilor „să înceteze orice acţiuni şi să renunţe la orice declaraţii care subminează statutul constituţional de neutralitate permanentă a Republicii Moldova”. 

„Amintim atât conducerii Republicii Moldova, cât şi tuturor partenerilor externi necesitatea respectării cu stricteţe a neutralităţii şi neimplicării în conflictele militare. Republica Moldova este o ţară paşnică. Oferim o amplă asistenţă umanitară refugiaţilor din Ucraina la limita posibilităţilor noastre, de aceea îi îndemnăm pe toţi cei din interiorul ţării şi din afara ei să nu atragă Republica Moldova în jocuri periculoase care subminează pacea şi securitatea statului nostru”, au menţionat socialiştii.