Membra CSP, care i-a dat actualului Procuror General 3,5 puncte, vine cu explicații: „În orice calcule au loc toate greşelile posibile”

Adrian Sirbu

Membra Consilului Superior al Procuraturii (CSP), Olesea Vîrlan, vine cu explicații după ce i-a acordat actualului Procuror General interimar, Ion Muntean, 3,5 puncte în concursul pentru șefia Procuraturii Generale. Aceasta spune că punctajul candidatului ar fi trebuit să fie 8,5 în loc de 3,5, dar „s-au strecurat anumite greșeli”.

„În orice calcule au loc toate greşelile posibile. Orice evaluare are o doză de subiectivism. Orice eroare în domeniul juridic poate fi corectată prin mijloace juridice. Ca membru al Consilului Superior al Procuraturii mă conduc de Lege și imparțialitate. Nu mă simt bucuroasă că s-au strecurat anumite greșeli în evaluarea efectuată de către mine. De data aceasta itemii evaluării au arătat un conținut confuz. Referitor la candidatura dlui Ion Muntean nu am nici o obiecție personală, precum nu am obiecții persoanele nici la celelalte candidaturi. Dacă n-ar fi fost aceste erori, evaluarea dlui Ion Muntean se rezuma la 8,5.  Asta-i ce vă pot comunica. De aceea și am votat pentru revocarea deciziei și încetarea concursului. Pledez pentru loialitate constituțională în activitatea CSP”, a comentat Vîrlan.

CSP a revocat hotărârea din 22 februarie privind rezultatele probei de interviu din cadrul concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general, „în legătură cu faptele survenite ulterior și pentru a nu periclita interesul public”. Astfel, concursul a fost încetat, „cu inițierea ulterioară a unui nou concurs”.

„S-a depistat o discrepanță majoră care nu a avut acoperire din perspectiva argumentării, de ce a fost depunctat unul dintre candidați. Această circumstanță este extrem de importantă în virtutea priorităților mandatului pe care ni l-am asumat fiecare dintre noi la accederea în funcție: desfășurarea unui concurs public, transparent, bazat pe principiile meritocrației”, a explicat Obadă.