Mesajul liderului PNM, Dragoș Galbur, de 9 mai: „Această zi ține rana deschisă în Europa de Est”

Adrian Sirbu

Liderul Partidului Neamului Moldovenesc (PNM), Dragoș Galbur, a transmis un mesaj emoționant și tranșant cu ocazia zilei de 9 mai, criticând dur modul în care este marcată această dată în fostul spațiu sovietic și în special în Republica Moldova.

Dacă aș putea, aș sări peste această zi din calendar”, a declarat Galbur, susținând că data de 9 mai îi provoacă anual „disconfort, sentimente de furie” și îl determină să „judece oamenii după faptele lor, după nivelul lor de inteligență, după valorile pe care le au și minciunile pe care le cred”.

În mesajul său, liderul PNM consideră că această zi a fost marcată intenționat cu roșu în calendar pentru a menține deschisă o rană istorică și pentru a continua divizarea societății din Europa de Est. El critică festivismul excesiv, „falsa mândrie, multă vodkă, claxonări ca la nuntă și PR politic”, susținând că o comemorare reală ar trebui să fie una „cu fețe triste, lumânări și rugăciune”.

Dragoș Galbur a denunțat și influența propagandei sovietice, pe care o consideră responsabilă de tensiunile și conflictele actuale din regiune. „Putem vedea ce se întâmplă în Ucraina, ca rezultat al militarizării și propagandei sovietice a societății ruse timp de zeci de ani”, a spus el, subliniind că „toate tâmpeniile acestea care elogiază măreția Uniunii Sovietice trebuie date uitării”.

Amintind de propria copilărie la Bălți, Galbur a evocat momente în care, elev fiind, oferea flori și alimente veteranilor de război, dar spune că în prezent înțelege mai bine câtă suferință purtau aceștia, mai ales cei care au fost puși să lupte „împotriva propriilor frați” în cadrul unor armate diferite.

Un accent deosebit în discursul său l-a pus pe necesitatea de a proteja copiii de propaganda militaristă: „În ultimii ani văd tot mai mulți copii în uniforme sovietice și sunt profund dezamăgit și amărât de aceste gesturi”. El a făcut apel la societate să-i învețe pe copii despre „dragoste, Dumnezeu, bunătate”, amintind cuvintele poetului Grigore Vieru: „Este nedrept să înveţi copilul cum să moară pentru patrie, înainte de a-l învăţa cum să trăiască pentru ea”.

Galbur și-a încheiat mesajul cu un apel la reflecție și responsabilitate, subliniind că doar prin educarea în spiritul păcii și al valorilor morale se poate evita repetarea tragediilor trecutului. „Copiii ne sunt garanția păcii în viitor. Alta, din păcate, nu avem.”