Ministerul Afacerilor Externe dă o replică Rusiei privind prezența militară rusă pe teritoriul Republicii Moldova

Redacția Liber TV

Diplomația de la Chișinău a reacționat, după ce oficiali ruși din MAE de la Moscova s-au plâns despre faptul că Republica Moldova sabotează rotația trupelor ruse din Transnistria și că nu lasă Rusia să aducă armament modern pentru militarii ruși din această regiune separatistă.

„Rotația militarilor în cadrul contingentului rus de pacificatori se desfășoară în conformitate cu un mecanism instituit cu scopul evitării riscurilor și asigurării unei circulații coordonate a personalului contingentului.

Țara noastră respinge acuzațiile lansate, cu mențiunea explicită că în cazurile de neautorizare a intrării anumitor militari ruși au fost legate de necorespundere cu criteriile stabilite în mecanism. Astfel, nu a fost permisă intrarea ofițerilor așa-numitului Grup Operativ al Trupelor Ruse, formațiune care se află ilegal pe teritoriul țării noastre și care încalcă statutul de neutralitate.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene reiterează poziția autorităților moldovenești cu privire la necesitatea reluării necondiționate a procesului de retragere a trupelor ruse și depozitelor de muniții din țara noastră”, se arată în comunicatul MAEIE.

Reacția diplomației moldovenești vine după ce Alexei Polișciuc, directorul celui de-al doilea departament CSI al Ministerului de Externe al Rusiei, a spus că Moldova sabotează deliberat rotația trupelor ruse în regiunea transnistreană.

Începând din 2015, Republica Moldova nu mai permite rotația trupelor ruse pe teritoriul său în regiunea separatistă transnistreană. În schimb, Polișciuc a mai subliniat că Moscova consideră reținerea forțelor de menținere a păcii ruși care se îndreaptă spre Transnistria prin capitala Republicii Moldova drept un act neprietenesc din partea Chișinăului.

„Pe Aeroportul din Chișinău, ofițeri ruși care se aflau în drum spre Transnistria pentru a încadra contingentul rus pe bază de rotație au fost reținuți de multe ori fără nicio explicație. Considerăm astfel de acțiuni ca fiind neprietenoase și reacționăm întotdeauna la ele în mod corespunzător”, a spus el.