Ministerul de Externe: România a fost și este principalul partener comercial al Republicii Moldova
România acordă asistență multidimensională Republicii Moldova, cu accent pe avansarea procesului de integrare europeană, dar și prin intermediul proiectelor de infrastructură comune. Totodată, a fost și este principalul partener comercial al Republicii Moldova, constată Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene în raportul său anual, transmite IPN.
În cursul anului, s-a reușit prin colaborare, adoptarea unui proiect de lege privind înlocuirea termenului „limba moldovenească” cu „limba română” în toate actele normative ale țării, inclusiv în Constituție. De asemenea, Moldova și România au salutat decizia Ucrainei de a recunoaște limba română ca limbă oficială pentru comunicarea cu minoritatea etnică română, o hotărâre rezultată dintr-un efort comun al României și Republicii Moldova.
Din 15 aprilie 2023, autoritățile de frontieră și vamale din Republica Moldova și România implementează controlul coordonat în punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița, pe sensul de intrare în România.
La 9 mai 2023, la Chișinău au fost semnate trei acorduri bilaterale care prevăd reconstruirea și reabilitarea podurilor transfrontaliere peste râul Prut: Leuşeni (MD) – Albiţa (RO), Cahul (MD) – Oancea (RO) și Sculeni (MD) – Sculeni (RO). Lucrările vor fi finanțate de Guvernul României până la finele anului 2027 și sunt parte a Strategiei naționale „Moldova Europeană 2030”.
Totodată, în 2023, a fost debursată parțial tranșa I (circa 10 milioane de euro) din asistența nerambursabilă în valoare de 100 de milioane de euro, pentru proiecte în educație și infrastructură.
În Republica Moldova activează 1 592 întreprinderi cu capital românesc, iar suma capitalului investit este de 8 miliarde lei. Astfel, România se află pe locul 1 în clasamentul principalilor investitori străini în Republica Moldova după volumul investițiilor, cât și după numărul întreprinderilor care activează în țară.
În perioada ianuarie-octombrie 2023, exporturile din Republica Moldova către România au totalizat 1,2 miliarde de dolari, în timp ce importurile din România au atins aproximativ 1,1 miliarde de dolari, balanța comercială fiind în favoarea Republicii Moldova.
În contextul european, România sprijină de o manieră cuprinzătoare Republica Moldova, pornind de la experiența dobândită în perioada propriilor sale negocieri de aderare. În acest scop au fost organizate numeroase cursuri de formare profesională inițiate de Institutul Diplomatic Român (IDR), în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Agenția Internațională pentru Cooperare și Dezvoltare (RoAid). La începutul lunii octombrie, la Chișinău a fost găzduit Vasile Pușcaș, fostul negociator șef pentru aderarea României la Uniunea Europeană, care a partajat expertiza sa cu angajații MAEIE, susținând totodată și o lecție publică la Universitatea de Stat din Moldova.