Ministra Justiției, vizibil deranjată de întrebarea despre zvonurile privind dosarul de corupție al soțului său: „Este viața privată”

Ala Găină

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a fost întrebată, la o emisiune de la Radio Chișinău, cum comentează informațiile apărute în spațiul public potrivit cărora soțul său, fost angajat al Centrului Național Anticorupție (CNA), Oleg Moraru, ar fi fost prins anterior în flagrant în timp ce lua mită de la o femeie de afaceri pentru a-i închide un dosar. Vizibil supărată pentru întrebare, ministra a declarat că nu vrea să o comenteze ceea ce s-a întâmplat cu mulți ani în urmă. 

„Eu nu vreau să comentez această întrebare. Ceea ce vreau să spun e că ceea ce s-a întâmplat soțului meu mulți-mulți ani în urmă ține de viața privată. În acel moment noi nu eram căsătoriți și vreau ca toată lumea să înțeleagă că în fața tuturor eu răspund pentru propriile acțiuni, pentru funcția și mandatul pe care îl dețin. Ceea ce ține de viața privată a unui om care s-ar fi întâmplat 15-20 de ani în urmă, urmează a se respecta sau a fi întrebat direct. Nu cred că este corect ca de fiecare dată persoana mea să fie discreditată de careva  informații destul de manipulatorii. Și nu în ultimul rând, eu sunt deschisă de a răspunde la toate întrebările care țin de activitatea mea, dar ceea ce ține de viața privată a unei persoane sau viața mea privată nu privește pe nimeni”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru.

Recent, în spațiul public a fost publicată o decizie a Curții Supreme de Justiție (CSJ), emisă în 2010, care indică asupra faptului că Oleg Moraru ar fi fost cercetat și chiar condamnat pentru trafic de influență, după ce ar fi cerut și primit mită de la o femeie, în 2009, pentru a o scăpa de un dosar penal. Potrivit hotărârii CSJ, apărută în spațiul public, inițial, prima instanță l-ar fi condamnat pe Moraru în baza art 326, al 1 din Codul Penal la amendă în beneficiul statului în mărime de 500 unități contravenționale, la acea vreme 10 mii lei. Decizia a fost contestată ulterior de procurori la Curtea de Apel, dar și la CSJ. Ultima instanță ar fi respins sesizarea procurorilor drept inadmisibilă, menținând decizia CA.