Ministrul Agriculturii, despre închiderea fabricii de ulei din Bălți: “Avem stocuri suficiente”

Adrian Sirbu

După ce, ieri, cel mai mare producător de ulei vegetal din Republica Moldova, întreprinderea Floarea Soarelui din Bălţi, a anunţat că îşi sistează activitatea, invocând situația de pe piața locală de seminte, astăzi, ministrul Agriculturii a venit cu o reacţie.

Ministrul Agriculturii, a anunțat astăzi pe pagina sa de facebook că stocul de semințe de floarea-soarelui în Moldova constituie aproximativ 350 mii tone: „Deci, oricare declarație care invocă lipsă de stocuri este una speculativă. De cealaltă parte, politica de preț trebuie să fie una obiectivă, corectă și responsabilă față de consumatorul final de ulei”.

Bolea a mai menționat că pentru a proteja producătorii de cereale și pentru a contribui la crearea unui lanț valoric complet, a fost prelungită și perioada de licențiere a importului de grâu, porumb și semințe de floarea-soarelui, care este un instrument de echilibrare a poziției distorsionate din piață.

„Eliminând declarațiile politice și bazându-ne strict pe componenta economică, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va asigura o platformă de dialog între producătorii de cereale și procesatori, fiecare să vină cu cifrele reale și corecte, pentru ca să putem lua decizii și să identificăm soluții viabile până la recolta nouă de floarea-soarelui”, a scris Vladimir Bolea.

Menționăm că cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. Motivul invocat de administraţia fabricii din Bălți este că pe piața internă nu sunt suficiente rezerve de semințe de floarea-soarelui, iar Ministerul Agriculturii nu i-a acordat licență pentru a face importuri din Ucraina.