Mircea Geoană: Alianța Nord-Atlantică este dispusă să meargă atât de departe cât Republica Moldova este doritoare să meargă în relația cu NATO
Alianța Nord-Atlantică este dispusă să meargă atât de departe cât Republica Moldova este doritoare să meargă în relația cu NATO. Declarația a fost făcută de secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoana, la Bruxelles, în cadrul unui interviu pentru Agerpres. Potrivit lui, Parteneriatul pentru Pace, în relația cu Republica Moldova și alte state din vecinătatea Rusiei, este o chestiune depășită, iar NATO caută să sporească ajutorul pentru aceste țări, astfel încât să-și poată asigura securitatea.
În cadrul unui interviu, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoana spune că în contextul agresiunii continue a Rusiei în raport cu Ucraina, dar și alți vecini, inclusiv Republica Moldova, partenerii occidentali trebuie să fie mult mai fermi, pentru a contracara aceste riscuri.
„Noi am depăşit cu mult etapa Parteneriatului pentru Pace în relaţia cu partenerii noştri. Republica Moldova e un partener de câteva decenii cu noi şi, evident, trezirea la trista realitate că Rusia este o ţară foarte agresivă şi care foloseşte forţa militară împotriva vecinilor săi i-a făcut să vină cu propuneri şi mai ambiţioase în parteneriatul deja existent cu NATO şi cu Uniunea Europeană”, a declarat Mircea Geoană.
Adjunctul secretarului general al NATO a mai subliniat că aliații vor răspunde pozitiv la demersurile Chișinăului privind sporirea capacităților de apărare.
„Acest pachet de capabilităţi de apărare şi de rezilienţă pe care Republica Moldova ni l-a prezentat este în atenţia noastră şi chiar miniştrii noştri de externe au subliniat nevoia de a susţine în mod suplimentar, în mod practic, în mod financiar, în mod politic Republica Moldova şi ceilalţi parteneri aflaţi sub o presiune crescândă din partea Federaţiei Ruse. Suntem dispuşi să mergem atât de departe cât Republica Moldova este doritoare să meargă în relaţia cu noi”, a mai precizat Geoană.
De altfel, el a inclus abordarea problemelor de securitate pe care le au țările partenere – Republica Moldova, Georgia și Bosnia-Herțegovina – printre prioritățile pe care le va avea în cadrul mandatului său de secretar general adjunct al NATO, prelungit recent până în octombrie 2024.