Mircea Geoană, despre parteneriatul R.Moldova-NATO: “Vă va ajuta pe calea integrării europene”

Adrian Sirbu

NATO respectă de deplin neutralitatea constituțională a Republicii Moldova, dar asta nu împiedică dezvoltarea parteneriatului dintre NATO și RM, a afirmat Secretarul General adjunct al NATO, Mircea Geoană într-un mesaj transmis cu ocazia împlinirii în acest an a 30 de ani de la semnarea de către Republica Moldova a documentului-cadru al Programului NATO „Parteneriatul pentru Pace”.

Anul trecut, în lumina războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, aliații din NATO au convenit asupra unui pachet substanțial de sprijin suplimentar pentru a ajuta la consolidarea apărării cibernetice, a comunicațiilor strategice și a pregătirii logisticii Republicii Moldova. Iar la Summit-ul nostru de la Vilnius din iulie anul trecut, liderii NATO au convenit să continue să intensifice sprijinul practic și politic în Republica Moldova. Toți aliații susțin integrarea europeană a Republicii Moldova, iar cooperarea noastră vă va ajuta pe calea aderării la Uniunea Europeană. După 30 de ani, Parteneriatul nostru continue să fie din ce în ce mai solid”, a declarat oficialul NATO, citat de Radio Moldova.

Mircea Geoană a mai precizat că NATO respectă pe deplin neutralitatea constituțională a Republicii Moldova, dar asta nu împiedică dezvoltarea parteneriatului. Conferința dedicată aniversării a 30 de ani de la semnarea de către Republica Moldova a Documentului Cadru al Programului „Parteneriatul pentru Pace” a avut loc la Agenția pentru Știință și Istorie Militară.