Mitropolia Basarabiei reacționează la inițiativa preotului Pavel Borșevschi: „Neglijând Mitropolia Basarabiei, nu poți ajunge în Patriarhia Română”

Adrian Sirbu

Mitropolia Basarabiei respinge inițiativa protopopului Pavel Borșevschi și a grupului de preoți din sectorul Botanica din municipiul Chișinău, care își doresc să facă parte din Biserica Ortodoxă Română, dar avându-l în continuare ca ierarh pe Mitropolitul Vladimir. „Neglijând Mitropolia Basarabiei, nu poți ajunge în Patriarhia Română”, a declarat pentru Europa Liberă preotul Ion Marian, protopop al raionului Orhei, responsabil la Mitropolia Basarabiei de chestiunea primirii noilor parohii.

Potrivit preotului Ion Marian, propunerea nu poate opri dezintegrarea Mitropoliei Moldovei, după ce zeci de preoți ai acesteia, nemulțumiți de atitudinea pro-război a Patriarhului rus Kirill, au aderat în ultimele luni la Mitropolia Basarabiei. El a citat poziția Patriarhului român Daniel, care spune că există o singură structură canonică în Republica Moldova – Mitropolia Basarabiei.

„Mitropolia Basarabiei nu este instrumentul reglărilor între clanurile din mitropolia Moldovei, nu este o instituție lipsită de autoritate, și nu e nevoie de a o completa cu oricine, este o casă care își așteaptă fiii cu răbdare. Schema aceasta cu trecerea în subordinea Bisericii Ortodoxe Române este ieftină, deoarece dedesubturile acestui pact, între mitropolit și Pavel Borșevschi sunt pe fondul neputinței lor de a opri ascensiunea Mitropoliei Basarabiei, vorba mitropolitului din scrisoarea către Papa Kiril”, a scris pe facebook Ion Marian, protopop al raionului Orhei.

Reacția survine după ce protopopul Pavel Borșevschi a propus ca Mitropolia Moldovei, aflată încă în cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse, să revină integral „la Biserica neamului nostru, în cadrul Patriarhiei Române”, dar nu prin intermediul Mitropoliei Basarabiei, ci rămânând în continuare sub îndrumarea Mitropolitului Vladimir.

Joi, 16 noiembrie, la Mitropolia Moldovei, urmează să aibă loc o ședință a episcopilor vicari, protopopilor, stareților și starețelor din cadrul Eparhiei Chișinăului a Bisericii Ortodoxe din Moldova.

De la începutul războiului dus de Rusia în Ucraina, zeci de preoți din R. Moldova au părăsit Mitropolia Moldovei și au aderat la Mitropolia Basarabiei. Alți zeci de preoți sunt pe cale să facă același pas, reînregistrând parohiile la Agenția Servicii Publice. Într-o scrisoare trimisă în septembrie Patriarhului Kirill, Mitropolitul Vladimir se plângea că Mitropolia Moldovei pierde, din același motiv, preoți și enoriași.