Necesitatea susținerii cursului social-democrat pro-european din Republica Moldova, discutată de Tudor Ulianovschi și Helene Kortländer, director în cadrul Fundației Friedrich Ebert Stiftung la Berlin

Ala Găină

Necesitatea susținerii cursului social-democrat pro-european din Republica Moldova, problemele stringente din R.Moldova, respectarea pluralismului politic de către presa de la Chișinău și capacitățile guvernării actuale de a negocia profesionist primele capitole care se deschid în procesul de aderare la Uniunea Europeană – sunt câteva dintre subiectele abordate de Tudor Ulianovschi și Helene Kortländer, director în cadrul Fundației Friedrich Ebert Stiftung la Berlin. 

Diplomatul și viitorul candidat la alegerile prezidențiale, Tudor Ulianovschi, în perioada 21-22 iunie la Berlin a participat la “Summitul pentru Guvernare Progresistă 2024”, organizat de către Fundația Friedrich Ebert Stiftung din Germania, unde a fost invitat să țină un discurs la panelul sub genericul: “Căile de extindere a Uniunii Europene în noul context geopolitic”.

În cadrul vizitei la Berlin, fostul șef al diplomației moldovenești a avut o întrevedere cu Helene Kortländer, Director în cadrul Fundației germane Friedrich Ebert Stiftung, unde au discutat despre problemele stringente din R.Moldova, respectarea pluralismului politic de către presa de la Chișinău și capacitățile guvernării actuale de a negocia profesionist primele capitole care se deschid în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Interlocutorii au discutat despre necesitatea susținerii cursului social-democrat pro-european din Republica Moldova pentru a contribui la stabilitatea politică a țării noastre și pentru a promova valori sociale esențiale pentru democrațiile în tranziții.

Totodată, în cadrul discuției, Tudor Ulianovschi și Helene Kortländer au făcut un schimb de opinii cu privire la politicile necesare a fi reformate în domeniul sănătății, protecției sociale și educației:

,,Este crucial să îmbunătățim condițiile de muncă și salariile pentru medici și profesori, care în prezent sunt insuficiente. De asemenea, am discutat despre necesitatea indexării pensiilor pentru a reflecta nivelul inflației, asigurând astfel un trai decent pentru toți pensionarii”, a subliniat candidatul la prezidențiale, Tudor Ulianovschi.

,,Am convenit să continuăm acest dialog și să continuăm cooperarea prin organizarea unei vizite la Chișinău a conducerii Fundației “Friedrich Ebert Stiftung” aliniată Partidului Social-Democrat din Germania”, a declarat Ulianovschi.

Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) este o fundaţie politică germană non-profit care promovează valorile social-democraţiei. Fundația, cu sediul central la Berlin şi Bonn, a fost fondată în 1925 şi poartă numele lui Friedrich Ebert, primul preşedinte german ales pe cale democratică.

Oficiul FES din Republica Moldova a fost deschis în 2002, fundaţia având drept scopuri principale promovarea integrării europene, a democraţiei, păcii şi justiţiei sociale prin intermediul dialogului politic, educaţiei şi cercetărilor.

Amintim că, Tudor Ulianovschi în cadrul vizitei sale la Berlin avut un schimb de opinii și cu liderul social-democrației germane și europene, Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz.