Noi abuzuri din partea separatiștilor în privința școlilor românești din stânga Nistrului
Separatiștii de la Tiraspol au decis, unilateral, să perceapă taxe mai mari pentru apă, curent și gaz de la cele opt școli românești, aflate sub jurisdicția autorităților de la Chișinău. Potrivit Biroului pentru Politici de Reintegrare de la Chișinău, taxele impuse școlilor românești sunt mai mari decât cele plătite de celelalte instituțiile de învățământ din regiunea separatiste transnistreană.
„Constatăm că în anul 2024, în mod unilateral, exponenții din regiunea transnistreană au revenit la noi măsuri de impunere la plăți diferențiate pentru prestarea serviciilor comunale.
Mai exact, mai multor instituții de învățământ din cele menționate supra le-au fost majorate taxele pentru serviciile comunale, după cum urmează:
– Energie electrică – de la 0,76 lei pentru un kwh la 1,75 lei pentru un kwh (altor instituții până la 2,53 lei);
– Energia termică – de la 353,18 lei/ 392,2 lei pentru o Gcal la 937,15 lei/943,24 lei pentru o Gcal (altor instituții până la 1425,4 lei);
– Gaze naturale – de la 0,38 lei pentru 1 m³ la 3,52 lei pentru un 1 m³ (altor instituții până la 6,13 lei);
– Apa și canalizarea – de la 14,9 lei pentru 1 m³ la 23,04 lei pentru 1 m³”, a informat Biroul Politici de Reintegrare.
Astfel, autoritățile de la Chișinău au calificat decizia Tiraspolului de a aplica unilateral taxe diferențiate școlilor românești față de alte instituții de învățământ din regiune drept „abuzivă și discriminatorie”.
„Biroul politici de reintegrare și Ministerul Educației și Cercetării vor interveni cu măsurile de sprijin necesare, inclusiv pentru a compensa cheltuielile adițional suportate, iar problemele înfruntate de școli vor rămâne pe agenda formatelor de negocieri privind reglementarea transnistreană până la soluționarea definitivă a acestora”, se arată într-o reacție oficială.
Totodată, autoritățile de la Chișinău a amintit că Tiraspolul refuză, deja de aproape doi ani, convocarea ședinței grupurilor de lucru pentru educație, unde sunt antrenați experți de pe ambele maluri, pentru a discuta problemele și impedimentele impuse celor opt școli românești din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.