Noii membri ai Consiliului Superior al Procurorilor se vor convoca astăzi în prima ședință

Adrian Sirbu

Noii membri ai Consiliului Superior al Procurorilor se vor convoca astăzi în prima ședință. În cadrul acesteia, din rândul membrilor procurori, urmează să fie ales președintele Consiliului, transmite IPN.

Pe ordinea de zi a ședinței CSP a fost inclusă o singură chestiune – „proceduri administrative aferent primei ședințe a Consiliului Superior al Procurorilor”. Ședința CSP este programată pentru ora 14.00.

La Adunarea Generală a procurorilor din decembrie 2023, au fost aleși cinci membri noi ai CSP. Este vorba despre Dumitru Obadă – din partea procurorilor Procuraturii Generale și Aliona Nesterov, Eduard Panea, Elena Roșior și Olesea Vîrlan – din partea procuraturilor teritoriale și a celor specializate.

Conform noii legislații, CSP va fi compus din 10 membri, fiind excluși mai mulți membri din oficiu. Astfel, cinci membri sunt din rândul procurorilor, patru membri ai CSP sunt aleși prin concurs din rândul societății civile, după cum urmează: unul – de către președintele țării, unul – de către Parlament, unul – de către Guvern și unul – de către Academia de Științe a Moldovei. Președintele Consiliului Superior al Magistraturii rămâne membru de drept în CSP. Avocatul poporului și procurorul general încetează a fi membri de drept în Consiliul Superior al Procurorilor începând cu 1 ianuarie 2024, iar ministrul justiției încetează a fi membru de drept în CSP începând cu 1 ianuarie 2026.