Noile prevederi ale Codului Electoral, sesizate de MAN la Curtea Constituțională

Adrian Sirbu

Mișcarea Alternativa Națională (MAN) a depus o nouă sesizare la Curtea Constituțională privind controlul constituționalității noilor prevederi ale Codului Educației. Membrii MAN, deputatul Gaik Vartanean și Andrei Pavaloi au depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită repetat, inclusiv în baza unor noi temeiuri, controlul constituționalității unor prevederi ale Codului Educației.

Noua cerere vine după ce, Curtea Constituțională, la 12 decembrie 2023, a respins o sesizare similară depusă la 7 septembrie 2023 de către deputatul Gaik Vartanean, cu privire la modificările aduse Codului Educației prin Legea pentru modificarea Codului Educației nr.152/2014.

„Cu regret, instanța nu a luat în considerare aspectele invocate de noi, însă au fos opinii separate exprimate de doi magistrați. Pe lângă asta, în sesizarea de azi am abordat noi temeiuri și aspecte legate de faptul că autoritățile centrale, partidul de guvernare, încearcă să ia sub control în totalitate sistemul educațional din țară, fiind încălcate un șir de principii și norme juridice”, a declarat Gaik Vartanean.

Autorii avertizează despre amenințarea asupra autonomiei locale, un principiu fundamental al democrației, generată de prevederile art. II, alineatele (2)-(9) din Legea adoptată la 17 august 2023 de actuala guvernare. Autorii sesizării au semnalat că această schimbare ar putea duce la o serie de abuzuri, permițând demiteri și numiri arbitrare în instituțiile de învățământ, cu consecințe grave asupra integrității și independenței sistemului educațional.

„După decizia Curții Constituționale din 12 decembrie, urmează să fie eliberați din funcție un număr mare de șefi de direcție din raionale și municipiile țării, și să fie numiți interimari de către Ministerul Educației pe o perioadă de 6 luni. Ulterior, printr-un regulament la fel de abuziv, va fi formată o Comisie care va organiza concursurile de numire a șefilor Direcțiilor de educație. 6 din cei 9 membri ai Comisiei vor fi numiți de Ministerul Educației. Este o ingerință direct în activitatea autorităților publice locale. Este călcată în picioare poziția autorităților locale și, prin astfel de decizii, nu se face altceva decât preluarea cu forța a tuturor instituțiilor educaționale din țară”, spune Andrei Pavaloi, membrul Partidului Mișcarea Alternativa Națională (MAN).

Mișcarea Alternativa Națională (MAN) solicită guvernului să revină la normalitate și să respecte drepturile constituționale și legale ale Autorităților Publice Locale (APL).