Nouă procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție au demisionat înainte de începerea evaluării externe

Adrian Sirbu

Nouă procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție au depus cereri de demisie. Aceasta în intervalul celor 20 de zile, perioadă în care acuzatorii de stat pot să decidă dacă vor sau renunță să treacă evaluarea externă.

În legătură cu notificarea despre inițierea procesului de evaluare externă a procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție, până la această oră, la Procuratura Generală au fost înregistrate cereri de demisie din partea a 9 procurori”, se arată în mesajul PG.

Printre procurorii care și-au prezentat demisia, conform surselor ZdG, se regăsesc:

Alexandr Casir, Mircea Ciobanu, Dorin Compan, Mariana Botezatu, Alexandru Gaina, Mariana Boșcănean, Constantin Popa și Lilia Silvestru.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat recent, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova, că „procurorii din sistem nu au încredere că va fi o evaluare obiectivă”.

Dacă am fi siguri că va fi una obiectivă, nu cred că ar fi cineva stresat. (…) Au fost deja două cereri de demisie din partea procurorilor care acum activează în Procuratura Anticorupție. Am avut discuții foarte dificile cu unii colegi despre cum văd ei lucrurile, riscurile vetting-ului.

Le este frică, deoarece consecința este că, dacă nu treci vetting-ul, pierzi locul de muncă, pierzi posibilitatea de a activa în sistemul de justiție 7 ani. Pentru multe persoane aceasta este o decizie dificilă. Ne uităm la rezultatele procedurii de pre-vetting, la rezultatele procedurii pentru candidații de la CSJ, noi cu toții putem citi rapoartele care sunt emise, noi vedem cum decurge această procedură”, a afirmat Dragalin.