O investigație TV8 scoate la iveală cum deciziile lui Andrei Spînu i-au costat pe moldoveni cu 39 de milioane de dolari mai mult pentru gaz

Ala Găină

O investigație realizată de TV8 scoate la iveală gravitatea situației din domeniul energetic. Mai exact, din cauza faptului că în 2022, au fost cumpărate cantități exorbitante de gaze naturale la prețuri mari, moldovenii sunt nevoiți și acum să scoată din buzunare mai mulți bani pentru gaz. Asta pentru că pentru a avea gaze la prețuri mici, trebuie consumat gazul procurat atunci la prețuri mari, deciziile în acest sens fiind luate atunci de Andrei Spînu.

Asta deși anterior președinta Maia Sandu a avut doar cuvinte de laudă pentru Andrei Spînu, spunând că și-a asumat „o lovitură de imagine” atunci când, în mandatul precedent, a trebuit să facă față crizei energetice și s-a isprăvit.

„A fost responsabil de domenii extrem de complicate în mandatul precedent și mă refer la sistemul energetic. Andrei și-a asumat o lovitură de imagine, încercând să rezolve probleme extrem de complicate și le-a rezolvat, într-o perioadă în care am văzut prețuri la resursele energetice foarte mari și, respectiv, deciziile noastre au fost dificile. Andrei Spînu a reușit să asigure țara cu resurse energetice în pofida crizei și a șantajului din partea Moscovei. Nu am rămas nici fără gaze, nici fără energie electrică și, pentru prima dată în 30 de ani, am reușit să diversificăm asigurarea țării cu gaze naturale, nu mai depindem de Moscova și aici este meritul tău, Andrei”, a declarat Maia Sandu la ceremonia de învestire a lui Spînu în funcția de ministru al Infrastructurii, alături de alți doi colegi.

Potrivit investigației TV8, povara financiară a gazului scump este moștenită încă din iarna lui 2022. În perioada mai 2022 – ianuarie 2023 Energocom a cumpărat aproape 600 milioane de m3 de gaz la un preț mediu de 1024 dolari. Această cantitate ar fi trebuit să acopere consumul malului drept al Nistrului pentru sezonul rece, dacă Gazprom ar fi sistat livrările de gaze pentru Moldova, așa cum amenința că o va face. Estimările autorităților au fost însă greșite. Gazul scump ne-a ajuns până în toamna anului 2023.  Victor Parlicov, ministrul Energiei spune că noi am intrat în mai 2023 cu peste 200 de milioane de metri cubi de gaze procurate anterior la prețuri mult mai mari.

Noi nu am vândut aceste gaze în 2023 cu prețurile cu care au fost achiziționate, circa 1000 de dolari. Ele au fost vândute mai ieftin. Treptat, treptat, noi am diluat gazul mai ieftin cu gazul mai scump și vindem gazul la preț mediu. Acesta este motivul pentru care noi astăzi nu putem coborî prețul gazului sub 605 dolari”, a declarat Parlicov.

Fostul director al ANRE, Octavian Calmîc, dă vina pe managementul defectuos și pe lipsa de viziune a celor implicați atunci în achiziționarea gazelor. „Dacă hotărârea de guvern a stabilit în 2022 crearea unui stoc de 22,8 milioane de metri cubi, cum s-a ajuns la crearea unui stoc de 600 milioane de metri cubi? Asta este întrebarea cheie. Care este rațiunea? Sigur că stocuri trebuiau făcute, era incertitudinea pe piața internațională, regională și locale. Dar achizițiile excesive, noi nu am consumat acel gaz scump tot anul 2023”, s-a arătat nedumerit Calmîc.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, implicat atunci în achiziționarea gazelor, a dat vina pe incertitudinea de pe piața gazelor din acea perioadă. Spînu a mai menționat că exista riscul ca Gazprom să deconecteze total Republica Moldova de la gazele rusești. Prin urmare, calculele au arătat că pentru a ieși din iarnă era nevoie anume de această cantitate. „Dacă ne uităm la știri, la ce spuneau experții în perioada de toamnă, atunci noi ne așteptam la o iarnă foarte grea, friguroasă”, a declarat Andrei Spînu în cadrul emisiunii Cutia Neagră de la TV8.  

Calculele lui Sergiu Tofilat arată că surplusul de gaze procurat de Energocom în iarna lui 2023 a creat un prejudiciu de aproape 34 milioane de dolari. „Gazul ăsta, cumpărat în exces, are un preț mediu de 724 dolari. Dacă noi zicem că a fost procurat în exces și este prejudiciu, trebuie să avem cu ce compara. Unica bază de comparație este prețul cu care Energocom a cumpărat vara aceasta – este 420 de dolari. Acum dacă facem diferența, care e 304 dolari la mia de metri cubi, înmulțit la cantitate, iese undeva 33,9 milioane de dolari. Asta noi am plătit mai mult pentru gazul ăsta procurat în ianuarie 2023 în exces”, conchide Tofilat.