De Ultimă Oră

Speranță pentru Ucraina! Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde pentru Ucraina

Pachetul de ajutor militar pentru Ucraina în războiul său de apărare cu Rusia, de aproximativ 61 de miliarde de dolari, a fost aprobat, sâmbătă seară, d…

Actualizat acum 15 ore

O nouă sfidare! „Z”-ul rusesc a ajuns pe uniforma pacificatorilor ruși din stânga Nistrului

Redacția Liber TV

O nouă sfidare la adresa Chișinăului! Litera Z, simbolul Federației Ruse în războiul cu Ucraina, a ajuns pe uniformele așa-numitor pacificatori ruși din stânga Nistrului. Problema a fost abordată în cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control, la Tighina.

Conducerea Inspectoratului de poliție Bender a semnalat că structurile de forță ale Tiraspolului își extind nestingherit prezența în raionul cu regim sporit de securitate, prin consolidarea infrastructurii posturilor ilegale ale așa-zișilor „vameși” și „grăniceri”.

Polițiștii moldoveni au relatat că la 26 martie curent la intrarea în satul Fârlădeni raionul Căușeni dinspre localitatea Gâsca (aflată sub controlul autorităților constituționale) forțele transnistrene au instalat o construcție nouă suplimentar la vagoneta care deja funcționa acolo.

Printr-o adresare scrisă conducătorul Grupului operativ de anchetă unificat a cerut intervenția Comisiei pentru a curma această încălcare și a asigura respectarea prevederilor Acordului din 21 iulie 1992.

Cu o problemă similară s-a adresat Comisiei primarul comunei Coșnița raionul Dubăsari, care a exprimat nedumerirea și dezacordul populației în legătură cu intenția Tiraspolului de a consolida posturile pe sectorul Coșnița – Dubăsari.

Alesul local a evidențiat că asemenea posturi obstrucționează libera circulație în Zona de Securitate, inclusiv a deținătorilor de terenuri agricole amplasate după traseul Tiraspol-Râbnița, iar cetățenii așteaptă mai degrabă eliminarea impedimentelor decât „modernizarea” posturilor.

Primarul a rugat Comisia să examineze problema cu luarea în considerare a faptului că locuitorii satelor despărțite artificial prin posturi ilegale au relații de bună vecinătate și înțelegere reciprocă.

Delegația Republicii Moldova a abordat un aspect problematic apărut recent și legat de purtarea unor embleme cu simbolică de model nereglementat (litera „Z”) de către unii militari ai Federației Ruse din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii. Reprezentanților Federației Ruse li s-a cerut să aducă echipamentul militarilor în conformitate cu actele misiunii de pacificare pe râul Nistru.

Misiunea OSCE în Moldova a notificat Comisia că toți membrii Misiunii speciale de monitorizare, evacuați din Ucraina și cazați temporar la Vadul lui Vodă, împreună cu mijloacele de transport aferente au părăsit Zona de Securitate.

În contextul monitorizării situației din Zona de Securitate, Misiunea OSCE în Moldova a comunicat fixarea unei coloane din 10 autovehicule, care la 3 februarie 2022 se deplasau spre Nord pe traseul M4 lângă localitatea Dzerjinscoe.

Majoritatea unităților de transport erau cu numere de înmatriculare ale Ministerului Apărării al Federației Ruse, iar 3 camioane „Ural” aveau însemnele subdiviziunilor de menținere a păcii „МС”.

Delegația Republicii Moldova precizează că deplasarea coloanei militare a avut loc fără hotărârea Comandamentului Militar Întrunit.