Oamenii legii au descins cu percheziții la cei patru judecători, suspendați din funcție de CSM

Adrian Sirbu

Procuratura Anticorupție, în comun cu Centrul Național Anticorupție au anunțat că efectuează percheziții în birourile, automobilele și domiciliile a patru judecători. Acțiunile au loc după ce astăzi plenul Consiliului Superior al Magistraturii a admis cele patru sesizări ale Procurorului General interimar, prin care s-a solicitat eliberarea acordului privind efectuarea acțiunilor de urmărire penală în privința unor judecători. 

Potrivit CNA, unul dintre judecători este bănuit de corupere pasivă și trafic de influență. Prin urmare, Consiliul a dat acordul pentru demararea acțiunilor de urmărire penală, inclusiv aducerea silită, reținerea, arestarea și efectuarea perchezițiilor.

Pentru alți doi judecători, care sunt bănuiți de complicitate la trafic de influență, a fost eliberat acordul CSM pentru aceleași acțiuni de urmărire penală. Ultimul judecător implicat este bănuit de corupere activă, fiind eliberat acordul pentru pornirea urmăririi penale, aducerea silită, reținerea, arestarea și efectuarea perchezițiilor.

„Ca rezultat, după eliberarea acordului CSM, Procuratura Anticorupție, în comun cu Centrul Național Anticorupție efectuează percheziții în birourile, automobilele și domiciliile judecătorilor”, se spune în comunicatul CNA.

Membrii CSM au anunțat că cei patru judecători sunt de la Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel.

Potrivit surselor, este vorba de:

– Mihai Diaconu – Curtea de Apel Chișinău

– Radu Grecu – Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani
– soții-magistrați Valentina Garabagiu și Gari Bivol.