Oleg Tofilat anunță motivele demisiei sale din funcția de șef la CFM: „Sunt profund îngrijorat de continuitatea activităților”

Adrian Sirbu

Oleg Tofilat a anunțat astăzi într-o postare pe facebook motivele pentru care și-a dat demisia din funcția de director al Căii Ferate din Moldova.

Tofilat a declarat că sunt necesare cel puțin două condiții pentru a asigura continuitatea activităților CFM: lichiditate (activele circulante trebuie să depășească obligațiunile curente cu 2-3 luni) și profiență operațională (veniturile anuale să fie superioare cheltuielilor).

Potrivit șefului interimar este vorba de o incoerență a viziunilor privind riscurile, prioritățile și acțiunile între politic și corporativ. Astfel, se atestă câteva divergențe esențiale în abordări:

Calea Ferată e o afacere sau un serviciu de interes public? Altfel zis trebuie sa se întrețină de desinestătător sau sa aibă contribuții de la buget? În viziunea mea, circa 20% din veniturile sectorului feroviar trebuie sa vina din buget. La moment e 0. Astfel orice reducere a cererii de transport duce la dificultăți în achitări.

În domeniul corporativ este esențial să poți adopta decizii repede și consecvent, altfel ești irelevant și necompetitiv”, a scris Tofilat.

Totodată, o problemă este și lipsa oricărei protecții față de ingerințele adverse ale „justiției” și „organelor de control”: „Rapoartele din ultimii cinci ani de la inspecția financiară sunt între inept și criminal. Am contestat vehement prestația mizerabila a inspectorilor din martie 2023 – la conducerea inspecției financiare, la Ministerul Finanțelor, la Parlament. Am solicitat audieri publice a „constatărilor”, am solicitat anularea prescripțiilor abuzive – zero efect până azi. 

Prestația organelor de securitate și anchetă o găsesc execrabilă, în cei aproape trei ani cât am condus CFM. Am formulat sesizări privind atacuri concertate asupra mea și a colegilor, începând cu 2021. Am raportat cazuri concrete de riscuri și activități nocive – fără efect până azi. Și chiar dacă marea majoritate a ofițerilor cu care am interacționat i-am găsit bine-intenționați și competenți, rezultatul eforturilor instituționale nu mi-a lăsat decât un gust amar. Când întreprinderea se află în pericol, iar managerul și factorii superiori de decizie nu pot agrea o viziune comună de remediere – consider că un manager responsabil este obligat să-și prezinte demisia. Așa este corect pretutindeni pe mapamond”, scrie șeful interimar.

Oleg Tofilat a ocupat funcția de director general al CFM din mai 2021.