
Olesea Stamate aruncă săgeți către Maia Sandu: „Nu poți acuza un deputat că nu a prevăzut abuzuri”
Deputata neafiliată Olesea Stamate, fostă membră a Partidului Acțiune și Solidaritate, reacționează dur la adresa acuzațiilor legate de Legea Amnistiei – act normativ care a generat un val de critici după ce mai mulți deținuți condamnați pe viață au fost eliberați.
Într-o video publicat pe rețelele sociale, Stamate denunță schimbările repetate de poziție ale conducerii și afirmă că adevărata problemă nu este legea în sine, ci modul în care aceasta a fost aplicată.
„La început s-a spus că legea e problema. Apoi, că amendamentele. Acum ni se spune că, de fapt, problema a fost modul de aplicare. Asta trebuia demonstrat de la început. Să mă acuzi că nu am prevăzut abuzuri viitoare este absurd și total neserios”, a declarat deputata.
Stamate a subliniat că orice act legislativ este votat pornind de la presupunerea bunei-credințe în aplicare, un principiu juridic fundamental. „Dacă pornim de la ideea că toate legile vor fi aplicate greșit, atunci blocăm întregul proces legislativ. Această logică e periculoasă și iresponsabilă”, a spus ea.
În contextul scandalului iscat de eliberarea unor condamnați pe viață, Stamate atrage atenția că vinovații nu ar trebui căutați în rândul celor care au promovat legea, ci în rândul celor care au gestionat aplicarea ei. „Nu poți da vina pe un deputat că nu a prevăzut deciziile abuzive ale comisiilor de amnistiere. Aceasta nu este o abordare sănătoasă pentru o guvernare responsabilă”, a punctat parlamentara.
Fosta deputată PAS a comparat acuzațiile ce i se aduc cu alte decizii controversate din trecut, precum garanțiile de stat din cazul „furtului miliardului” sau concesionarea Aeroportului Chișinău. „Dacă mergem pe aceeași logică, atunci toți cei care au votat acele decizii ar trebui astăzi trași la răspundere pentru ce s-a întâmplat ulterior. Dar știm bine că lucrurile nu funcționează așa.”
În final, Olesea Stamate lansează un apel către actuala guvernare: să accepte o anchetă parlamentară care să clarifice cine, cum și de ce a permis eliberarea deținuților periculoși. „Întrebarea reală este cui servește această vânătoare de vinovați și de ce se evită cu atâta insistență transparența? Cetățenii au dreptul să știe adevărul.”