Omul lui Dodon și Plahotniuc – la ANI! Vlad Bilețchi a informat președinția despre ilegalitățile de la ANI și a cerut anularea concursului

Redacția Liber TV

Vlad Bilețchi, președintele Asociației „UNIREA-ODIP” a informat președintele Maiei Sandu despre ilegalitățile care se întâmplă la ANI și a cerut să anuleze concursul viciat prin care a câștigat omul lui Plahotniuc și Dodon — Lilian Chișca. Potrivit lui Bilețchi, lipsa de integritate a vicepreședintelui Autorității Naționale de Integritate Lilian Chișca și gradul său de coruptibilitate, este unanim cunoscută, acesta fiind una dintre reminiscențele și semințele corupte ale regimului Plahotniuc și Dodon, care azi încearcă să umbrească imaginea și integritate Autorității Naționale de Integritate, nu doar pe plan național dar și pe linie internațională.

Până în anul 2022, Autoritatea Națională de Integritate a reușit să atingă un nivel înalt de constatări pe linia de îmbogățire nejustificată, datorită unui corp de inspectori de integritate independenți.

În anul 2022 la conducerea Autorității Naționale de Integritate vine ex-Vicepreședintele Autorității – Lilian CHIȘCA, exercitând rolul de Președinte. Anul 2022 a constituit pentru Autoritatea un an în care instituția practic nu a furnizat rezultate absolut deloc. Faptul respectiv este verificabil prin prisma Raportului de activitate pentru anul 2022”, se arată în scrisoarea expediată către Maia Sandu.

În scrisoare, sunt prezentate argumente privind blocarea competenței de realizare a controlului averii de către autoritate.

Pe parcursul anului 2022, fără precedent în istoria de activitate a Autorității, numărul de Procese-verbale de refuz a controlului au depășit de trei ori numărul Proceselor-verbale de inițiere a controlului. Din 590 de procese verbale, de pornire au fost doar 22,5% (133 de procese) și 77,5% de refuz (457 de procese). Astfel, numărul de inițieri a controlului averii în anul 2022 a scăzut de 3 ori (potrivit rapoartelor de activitate pe anii precedenți). Faptul respectiv a fost determinat atitudinea Vicepreședintelui Lilian Chișcă de a subordona inspectorii independenți”, a mai notat Vlad Bilețchi.

Maia Sandu a fost informată, totodată, și despre neregulile privind gestionarea bugetului ANI, fiind efectuate mai multe achiziții dubioase, precum mașină de spălat rufe pentru instituție, mașină de spălat vesela, frigider (chiar dacă sunt deja aproximativ 5 frigidere), aparat toaster etc.

Toate bunurile care au fost achiziționate în cadrul în mărime de 3 milioane de lei în cadrul Autorității în mod vădit au fost divizate pe loturi care să nu depășească două sute mii de lei, pentru care legea impune organizarea licitațiilor publice și asigurarea transparenței actului de achiziție publică. În așa mod, Autoritatea pe parcursul anului 2022 a cumpărat bunuri în valoare de 3 milioane de lei, fără a organiza licitații publice și fără a asigura transparență actului de gestionare a banilor publici. Nu este clar pe care principii a selectat Autoritatea companiile de la care a achiziționat bunurile, în ce condiții și pe ce criterii a decis Autoritatea să contracteze anume o companie sau altă companie. Aceasta fiind mai degrabă o schemă de delapidare a banilor publici, decât o administrare eficientă a bugetului de stat, se mai arată în scrisoare.