PA, îngrijorată în legătură cu concursul pentru funcția de procuror general

Ala Găină

Procuratura Anticorupție și-a exprimat îngrijorarea față de modalitatea de desfășurare a concursului pentru funcția de procuror general și rezultatele acestuia, inclusiv conduita unui membru al Consiliului Superior al Procurorilor, cât și a unui candidat în timpul audierilor publice. Instituția precizează că va solicita convocarea Adunării Generale a Procurorilor cu prezența fizică, transmite IPN.

„Adunarea Generală a Procurorilor convocată în format online pentru ziua de 29 februarie 2024 nu va oferi o posibilitate reală pentru expunerea opiniei individuale și instituționale, precum și punerea la vot a anumitor chestiuni aferent consecințelor ce pot urma în urma comportamentului manifestat recent”, se arată într-un comunicat de presă al PA.

Instituția consideră că tot corpul de procurori din țară trebuie să dezbată, să se exprime și decidă asupra modului în care s-a desfășurat acest concurs și măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru a evita pe viitor astfel de situații.

Consiliul Superior al Procurorilor urma să aprobe miercuri rezultatele concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general, însă după examinarea mai multor cereri din partea candidaților și lungi deliberări, a decis să înceteze concursul

CSP a revocat propria hotărâre din 22 februarie cu privire la rezultatele probei de interviu, în urma căreia cel mai mare punctaj l-a acumulat Octavian Iachimovschi, adjunct al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție. CSP a decis revocarea „în legătură cu faptele survenite ulterior și pentru a nu periclita interesul public”.

Procurorul general Alexandru Stoianoglo a fost suspendat la începutul lunii octombrie 2021, iar la sfârșitul lunii septembrie 2023 a fost eliberat din funcție. Decretul prezidențial de eliberare din funcția de procuror general a avut la bază decizia membrilor CSP de evaluare nesatisfăcătoare a activității procurorului general din mai 2022. Interimatul a fost exercitat de către Dumitru Robu, apoi de Ion Munteanu.