Parlamentul a votat o declarație în susținerea poporului Israelului: „Condamnăm atacurile teroriste”

Ala Găină

Parlamentul a votat o declarație în susținerea poporului Israelului și care condamnă atacurile teroriste. Textul declarației a fost citit în plenul Legislativului de către Oazu Nantoi deputat PAS. Opoziția a declarat că este gata să susțină această declarație, dar a fost propusă completarea documentului și a cerut o pauză pentru a fi redactat.

La începutul ședinței, deputații au ținut un minut de reculegere pentru victimele atacului sângeros lansat de Hamas în Israel. Președintele Legislativului a menționat că Republica Moldova condamnă ferm atacurile și că este alături de poporul Israelului în această perioadă dificilă.

În textul declarației se menționează că Republica Moldova se asociază cu toate statele lumii libere care și-au exprimat solidaritatea cu poporul Israelului și constată că statul Israel are dreptul la legitimă apărare și, în primul rând, la apărarea propriilor cetățeni. Totodată, prin intermediul acestui text, deputații condamnă practicile barbare de luare a ostaticilor și cele de utilizare a populației civile în calitate de scut viu și de lansare a rachetelor împotriva Israelului din zone rezidențiale.

„Statul Israel are dreptul la legitima apărare și în primul rând la apărarea propriilor cetățeni. Condamnă cu vehemență brutalitatea atacurilor barbare, călăii grupării Hamas împotriva populației civile. Condamnă practicile de utilizare a populației în calitate de scut viu și de lansare a rachetelor împotriva Israelului din zone rezidențiale”, a declarat Oazu Nantoi.

Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea a cerut pauză și să fie redactat documentul.

„Considerăm că trebuie să existe din partea Parlamentului RM îndemn puternic la pace și la organizații internaționale care să intervină prompt. În aceste condiții dacă se acceptă o scurtă pauză pentru a redacta acest document”, a declarat Batrîncea.

De la începutul războiului din Israel, 1204 cetățeni moldoveni s-au întors acasă, prin intermediul curselor aeriene regulate. Până în prezent se cunoaște despre decesul unui cetățean al Republicii Moldova. Acesta avea 35 de ani și activa în apropierea zonei de conflict.