Parlamentul European cere acordarea statutului de stat candidat Ucrainei și Republicii Moldova la Consiliul European din 23 – 24 iunie

Redacția Liber TV

Liderii de grupuri politice din Parlamentul European au cerut, joi, într-o declaraţie comună, şefilor de stat şi de guvern din ţările UE să le acorde statut de ţară candidată Ucrainei şi Republicii Moldova şi să facă demersuri pentru a adopta o decizie similară în cazul Georgiei.

„Noi, liderii grupurilor politice din PE, facem apel la reuniunea şefilor de stat şi de guvern din 23-24 iunie să decidă asupra cererilor Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei de aderare la UE.

Uniunea Europeană trebuie să arate curaj, hotărâre şi viziune în contextul războiului brutal de agresiune împotriva vecinului nostru european Ucraina şi a deteriorării mediului internaţional. UE trebuie să fie un partener de încredere şi un actor geopolitic credibil care trăieşte la înălţimea principiilor şi valorilor sale arătând solidaritate cu cei care luptă pentru aceleaşi idealuri”, se mai menţionează în declaraţie. Cetăţenii ucraineni vor să trăiască într-o ţară „liberă, democratică şi prosperă, care este un membru angajat al familiei europene”. „Recunoaştem că aceste aspiraţii sunt împărtăşite de popoarele Georgiei şi Republicii Moldova şi ale ţărilor din Balcanii de Vest ale căror aşteptări nu ar trebui să continue să fie neglijate. 

Cetățenii ucraineni își doresc sa trăiască într-o țară liberă democrată și prosperă care este o membră mândra si dedicată a Uniunii Europene. Noi recunoaștem că aceste aspirații se regăsesc și prin rândul oamenilor din Georgia și Moldova precum și din țările din Balcanii de Vest, ale căror așteptări nu ar trebui sa fie neglijate. De aceea noi facem cu tărie apel să se acorde statut de candidată la Uniunea Europeană, Ucrainei si Republicii Moldova, respectând astfel articolul 49 din Tratatul Uniunii Europene, fiind startul unei inițiative bazată pe merit, si să facem demersuri pentru acordarea aceluiași statut si Georgiei, împlinind astfel aspirațiile legitime ale poporului georgian. In același timp aducem aminte că angajamentul Uniunii Europene față de Balcanii Vestici este menținut”, se arată în declarație.