Partidul de la guvernare, PAS, nu a reușit să ia niciun fotoliu de primar în municipii. Cum s-a votat în marile orașe și municipii din Moldova

Ala Găină

În orașele și municipiile din țară, tabloul politic rămâne a fi pestriț. La cârma Primăriei municipiului Comrat rămâne Serghei Anastasov, candidat independent. Fostul ministru, Vitalie Vrabie a fost ales în turul II al alegerilor locale în calitate de primar al municipiului Ungheni. La Călărași a învins candidatul PAS, Victor Ambroci, iar la Nisporeni, Dan Negel, la fel din partea PAS, a câștigat Primăria cu un diferență de doar 24 de voturi.

La cârma Primăriei municipiului Comrat rămâne Serghei Anastasov, candidat independent. În cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor locale, el a obținut 58,52% din voturile alegătorilor. Potrivit datelor prezentate de către Comisia Electorală Centrală, contracandidatul său, fostul deputat, Nicolai Dudoglo, a obținut 41,48% din voturi. Serghei Anastasov este la al treilea mandat de primar al municipiului Comrat.

Vitalie Vrabie a fost ales în turul II al alegerilor locale în calitate de primar al municipiului Ungheni. Vrabie, care a candidat independent, a obținut 57,58% din voturi. Contracandidatul său, Dionisie Ternovschi, de la Partidul Acțiune și Solidaritate, a obținut 42,42% din sufragii. Vitalie Vrabie a mai fost primar de Ungheni în perioada anilor 1999-2006. De asemenea, a deținut funcții publice în cadrul administrației centrale, printre care cea de ministru al apărării, ministru al administrației publice, dar și șef al Serviciului Vamal.

În municipiul Edineț, fotoliul de primar a fost câștigat de Constantin Cojocari, de la Liga Orașelor și Comunelor, obținând 51,64 de procente, cu o diferență de 157 de voturi față de contracandidatul său socialist, Oleg Sanduleac.

La Călărași, Victor Ambroci, candidat PAS a reușit să învingă cu un scor de aproape 59 la sută în fața contracandidatului său, Nicolae Rozembac, de la Coaliția pentru Unitate și Bunăstare.

La Nisporeni, Dan Negel din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, a câștigat la limită mandatul de primar. Pentru el și-au dat votul 1996 de alegători, în timp ce contracandidatul său, Vasile Bîtca de la PSDE a obținut 1972 de voturi, diferența dintre cei doi fiind de doar 24 de voturi.

În orașul Cantemir, mandatul de primar a fost câștigat de Roman Ciubaciuc, din partea Partidului Nostru, care a acumulat peste 65 la sută dintre sufragii.

La Florești, Iurie Gangan de la PSRM a câștigat în fața candidatului PAS, Eugeniu Gustoi, cu aproape 59 la sută din voturile alegătorilor.

Și în orașul Șoldănești, candidatul socialist, Vadim Groza a reușit s-o învingă pe candidata PAS, Aliona Pînzari, obținând 61,68 la sută dintre sufragii.

Și orașul Basarabeasca va avea primar socialist. Piotr Pușcari a reușit să învingă în fața candidatului independent Valentin Cimpoeș, cu un scor de 56,59 procente.

În orașul Rîșcani, candidatul Partidului Nostru, Victor Bogatico și-a păstrat fotoliul de primar, reușind să obțină peste 55 la sută din voturile alegătorilor.